"Regionu je potrebna stabilnost", izjavio je ministar finansija Saudijske Arabije.      Foto: Reuters

Saudijska Arabija je pozvala na regionalnu "stabilnost", upozoravajući na efekte trajnog rata Izraela na palestinskom teritoriju na globalno ekonomsko raspoloženje na početku samita koji su posjetili brojni posrednici iz Gaze.

Američki državni sekretar Antony Blinken, palestinski lideri i visoki zvaničnici drugih zemalja koji pokušavaju posredovati u prekidu vatre između Izraela i Hamasa nalaze se na listi gostiju za samit u Rijadu, u nedjelju, glavnom gradu najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte.

Rat u Gazi zajedno sa sukobima u Ukrajini i drugdje stavljaju "veliki pritisak" na ekonomsku "raspoloženost", rekao je saudijski ministar finansija Mohammed al-Jadaan na jednom od prvih panela dvodnevnog posebnog sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

"Mislim da hladne glave, vođe i ljudi moraju prevladati", rekao je Jadaan. "Regionu je potrebna stabilnost."

Rat u Gazi, koji je doveo do naglog rasta regionalnih tenzija, počeo je neviđenom operacijom palestinske grupe Hamas na jugu Izraela 7. oktobra.

Obećavajući da će uništiti Hamas, izraelska ofanziva odmazde u Gazi je ubila najmanje 34.454 ljudi, uglavnom žena i djece, prema ministarstvu zdravlja.

Govoreći u Rijadu, palestinski predsjednik Mahmud Abbas rekao je da su Sjedinjene Države "jedina zemlja sposobna" spriječiti dugo strahovanu invaziju Izraela na grad Rafah na jugu Gaze.

"Apelujemo na Sjedinjene Američke Države da zatraže od Izraela da zaustavi operaciju Rafah", rekao je Abbas, upozoravajući da će to naštetiti i protjerati civile i biti "najveća katastrofa u historiji palestinskog naroda".

„Novi zamah“

Ministar planiranja Saudijske Arabije, Faisal al-Ibrahim, izjavio je na konferenciji za novinare u subotu, najavljujući samit, da svijet trenutno "hoda po tankoj žici, pokušavajući uskladiti sigurnost i prosperitet".

"Sastajemo se u trenutku kada jedno pogrešno procjenjivanje, jedno pogrešno izračunavanje ili jedna pogrešna komunikacija dodatno će pogoršati naše izazove."

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Borge Brende, rekao je da postoji "određeni novi zamah sada u razgovorima o taocima, kao i za... mogući izlaz iz pat-pozicije s kojom se suočavamo u Gazi".

Međutim, na samitu neće biti sudjelovanja Izraela.

"Ovo je više prilika za strukturirane razgovore" s "ključnim igračima" uključujući posrednike Katar i Egipat, rekao je on.

"Biće razgovora, naravno, o tekućoj humanitarnoj situaciji u Gazi", kao i o Iranu, koji podržava Hamas i libanonsku grupu Hezbollah, dodao je.

Američki State Department saopćio je da će Blinken "razgovarati o tekućim naporima da se postigne prekid vatre u Gazi koji osigurava oslobađanje talaca".

Hamas je u subotu saopćio da proučava najnoviji izraelski protuprijedlog u vezi s potencijalnim prekidom vatre u Gazi, dan nakon što su mediji objavili da je delegacija posrednika Egipta stigla u Izrael u pokušaju da ubrza zaustavljene pregovore.

TRT Balkan / agencije