Govoreći u petak u Briselu, Sanchez je rekao da će rat u Ukrajini biti "jedan od velikih prioriteta našeg predsjedavanja".     Foto: Reuters

Premijer Španije Pedro Sanchez započeo je šestomjesečno predsjedanje svoje zemlje Evropskom unijom posjetom Kijevu u subotu kako bi podvukao podršku bloka Ukrajini suočenoj s invazijom Rusije.

Sanchez je u ukrajinsku prijestolnicu stigao vozom iz Poljske.

Vlada Španije je saopštila da će se obratiti ukrajinskom parlamentu, a zatim se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Govoreći u petak u Briselu, Sanchez je rekao da će rat u Ukrajini biti "jedan od velikih prioriteta našeg predsjedavanja".

Sanchezu je ovo treća posjeta Kijevu otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. godine.

Osim Ukrajine, Španija se nada da će tokom svog predsjedanja, koje se završava 31. decembra, postići napredak u nekoliko važnih pitanja za EU.

Sanchez vjeruje da će EU finalizirati kontroverzni pakt o migraciji uprkos stalnim oprečnim stavovima unutar bloka od 27 zemalja.

U junu su zemlje EU-a ostvarile napredak u reformi zakona o azilu, zaključivši sporazum o planu podjele odgovornosti za migrante koji ulaze u Evropu bez dozvole. Protiv su glasale samo Poljska i Mađarska.

Rotirajuće predsjedanje dolazi u trenutku kada se Španija suočava s prijevremenim općim izborima 23. jula, za koje ankete pokazuju da bi mogle zbaciti Sanchezovu ljevičarsku koalicionu Vladu i zamijeniti je konzervativnom administracijom, ili čak koalicijom s ekstremnom desnicom, te slijediti trend koji se dešava u većem dijelu Evrope.

Sanchez je rekao da se želi fokusirati na obnovu unutarevropskih lanaca snabdijevanja kako bi se izbjegle nestašice i garantirao energetski suverenitet.

TRT Balkan / agencije