Birači će se izjasniti na referendumima o reguliranju prava na pomoć pri dragovoljnom prestanku života, uvođenju preferencijalnog glasanja na izborima za Državnog zbora te o uzgoju, preradi i uporabi kanabisa.            Foto: AA

Nadležni odbori Državnog zbora (parlamenta) Slovenije trebali bi odlučiti da li će se na dan održavanja izbora za Evropski parlament u Sloveniji, 9. juna istovremeno održati i tri referenduma.

U vladajućoj koaliciji nisu jednoglasni. Predstavnici Pokreta Sloboda su za, ljevici je svejedno, a protiv su SD, SDS i NSi.

Naime, u petak će matični odbori Državnog zbora pripremiti uredbe o raspisivanju triju savjetodavnih referenduma, iako u koaliciji još nisu usuglasili datum njihove provedbe. U Pokretu Sloboda traže da se referendumi održe na dan evropskih izbora.

Nakon proceduralnih komplikacija na vanrednoj sjednici Državnog zbora u srijedu, zastupnici su ipak prihvatili prijedloge za raspisivanje triju savjetodavnih referenduma.

Birači će se tako izjasniti na referendumima o reguliranju prava na pomoć pri dragovoljnom prestanku života, uvođenju preferencijalnog glasanja na izborima za Državnog zbora te o uzgoju, preradi i uporabi kanabisa.

Datum njihove provedbe još je nije u potpunosti definiran. Donosi se zajedno s uredbom o raspisivanju referenduma. Iako datum još nije usaglašen ni unutar koalicije, zastupnici će već u petak na matičnim radnim tijelima krenuti u pripremu odluka za raspisivanje sva tri referenduma.

U radnim materijalima za sjednice matičnih odbora 6. maja naznačen je i u prijedlozima odluka o raspisivanju savjetodavnog referenduma i datumom raspisivanja referenduma, od kojeg počinju teći rokovi za zadatke za njegovu provedbu, a nedjelja 9. juna kao dan glasanja.

Potpora datumu provedbe mogla bi se stoga jasnije izvući već u petak. Do potvrde na plenarnoj sjednici još je moguće podnijeti dopunu s prijedlogom drugog termina.

TRT Balkan / agencije