Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je rano u petak uredbe kojim se priznaje takozvana nezavisnost oblasti Herson i Zaporožje u Ukrajini koje je zauzela ruska vojska.     Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je rano u petak uredbe kojim se priznaje takozvana nezavisnost oblasti Herson i Zaporožje u Ukrajini koje je zauzela ruska vojska.

Referendumi o pridruživanju Rusiji održani su od 23. do 27. septembra u takozvanim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, koje su pod kontrolom proruskih separatista, te u oblastima Herson i Zaporožje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će u petak u Velikoj kremljskoj palati biti održana ceremonija na kojoj će Putin potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je da je 98 posto birača izabralo da se pridruži Ruskoj Federaciji nakon referenduma u oblastima Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk u Ukrajini.

Glasanje je osudila međunarodna zajednica, a evropske nacije i Sjedinjene Američke Države su referendume nazvali "sramnim" i poručili da rezultati neće biti priznati.

TRT Balkan / agencije