Rusija će ovim postati novi vlasnik hiljada artefakata i predmeta koji su naslijeđe u zajedničkom vlasništvu ukrajinske vlade i njenih podružnica.     Foto: Wikimedia

Na svečanosti održanoj u ruskom glavnom gradu Moskvi Putin i čelnici takozvanih proruskih administracija potpisali su sporazume o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske regije.

Govoreći na ceremoniji u Kremlju, Putin je poručio da Rusija nikada neće izdati stanovnike regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja.

Između ostalog, postavlja se pitanje šta će biti s ukrajinskim muzejima u regijama koje su pripojene Rusiji.

Rusija će ovim postati novi vlasnik hiljada artefakata i predmeta koji su naslijeđe u zajedničkom vlasništvu ukrajinske vlade i njenih podružnica. Ranije, u sudskom sporu oko posudbe skitskog zlata iz Ukrajine amsterdamskom muzeju Allard Pierson, Rusija je tražila da se na poluostrvo vrate predmeti koji pripadaju krimskim muzejima.

List “The Art Newspaper“ napominje da je ukrajinski ministar kulture i informacione politike Oleksandr Tkačenko kazao za javni servis Suspilne u augustu da nisu bili u mogućnosti da brzo evakuišu muzeje prije nego što su Rusi ušli na to područje.

„Ono što je potrebno nije protivljenje direktora muzeja, kao što smo često viđali u onim regijama u kojima su se neprijateljstva već dogodila, već saradnja sa lokalnim vlastima“, rekao je on. “Nemamo budžet da bilo koga evakuiramo.”

List “The Art Newspaper“ je pripremio listu muzeja u svakoj od četiri spomenute regije pripojene Ruskoj Federaciji.

Donjeck

Putin je preuzeo ovaj region, koji je prepun separatista koje podržava Rusija, krajem februara 2022. godine.

Naprimjer, u tom gradu je rođen i umjetnik s početka 20. stoljeća Arkhip Kuindzhi. Vjerovalo se da je muzej posvećen ovom velikanu potpuno uništen nakon zračnog napada. Ipak, preostali radovi iz Muzeja lokalne historije i Muzeja umjetnosti Kuindzhi u Mariupolju premješteni su u Regionalni muzej lokalne historije Donjeck.

U februaru 2022. godine glavna kustosica Republikanskog muzeja umjetnosti u Donjecku Olga Zagoruiko rekla je za ruski list “Moskovsky Komsomolets“ da su kolekcije bezbjedno premještene, ali nije precizirala da li će biti prebačene u Rusiju.

Zamjenica direktora Muzeja lokalne historije Donjecka Lina Garmash predstavila je u septembru 2022. godine u Sankt Peterburgu dokument koji se fokusirao na planove evakuacije u slučaju katastrofe.

Višu istraživačicu u Muzeju umjetnosti “Horlivka“ Olenu Pekh uhvatile su proruske snage 2018. godine i osuđena je na 13 godina zatvora nakon što je optužena za špijunažu.

Luhansk

U poređenju sa kipovima Uskršnjeg ostrva, kamene babe, svete statue u glavnom gradu Lugansku, datiraju još iz 9. stoljeća.

Delegacija Muzeja umjetnosti u Lugansku posjetila je prije pet godina kolege u ruskom Voronježu kako bi razmijenila mišljenja o radu kulturnih institucija „u ekstremnim ekonomskim i političkim uslovima“.

„Art Newspaper“ također skreće pažnju na stranicu na društvenim mrežama Regionalnog lokalnog muzeja Lugansk koja spominje i “Heroje Narodne Republike Lugansk“.

Muzej istorije kulture u Lugansku, koji se može pohvaliti zbirkom od 50.000 predmeta, oštećen je ruskim granatiranjem 2014. godine, kao što se može vidjeti na stranici Ukrajinskog instituta ukrajinske vlade.

Herson

Crnomorski region Herson pao je pod rusku vlast u martu 2022. godine.

U izvještaju ruske državne televizije iz juna 2022. godine grad se spominje kao „ruski grad Herson“, tvrdeći da je Muzej lokalne istorije, u kojem se nalazi više od 170.000 predmeta, korišten za promovisanje ukrajinske nacionalističke politike. Ukrajina je prekinula veze sa direktoricom muzeja Tatjanom Bračenko zbog toga što je simpatizerka Rusije.

Direktorka Regionalnog muzeja umjetnosti u Hersonu Alina Dotsenko rekla je u julu 2022. godine da je Rusija postavila novog direktora na čelo te institucije.

Zaporožje

Grad Melitopolj, uključujući njegov Muzej lokalne istorije, pod ruskom je kontrolom. Direktorica muzeja Leila Ibrahimova u jednom momentu je bila kidnapovana.

Čovjek koji govori ruski u bijelom laboratorijskom mantilu identifikovan je kao Evgenij Gorlačev i, prema medijskim izveštajima, imenovan je za novog direktora muzeja, a pokušao je da prisili muzejsku službenicu Galinu Kučer da mu kaže gdje se čuva skitsko zlato u muzeju.

Zbirka skitskog zlata je kasnije ukradena, a kako navodi „The Art Newspaper“, „Gorlačev je sada zadužen za regrutaciju za dobrovoljački bataljon u borbama protiv Ukrajine“.

TRT World