Kurtulmus je izrazio razočaranje, rekavši da su reakcije islamskih zemalja i organizacija nedovoljne, uprkos gotovo 60 dana od kada je Izrael započeo napade na enklavu.       Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye (TBMM) Numan Kurtulmus izjasnio se protiv izraelskih napada na opkoljenu Gazu.

"Najveća snaga Izraela danas ne zavisi od njegovih mogućnosti. Nažalost, njegova najveća snaga dolazi od neorganiziranosti i fragmentacije islamskog svijeta", rekao je Kurtulmus u intervjuu za katarski list Al-Sharq u srijedu.

U intervjuu, Kurtulmus je razgovarao o tursko-katarskim odnosima, međuparlamentarnoj razmjeni iskustava, izraelskim nezakonitim napadima na Gazu, naporima da se Izrael procesuira pred Međunarodnim kaznenim sudom, stavu međunarodne zajednice protiv izraelskih napada i turskim diplomatskim naporima za Gazu.

Odgovarajući na pitanje o tursko-katarskim odnosima, Kurtulmus je istakao da su odnosi dvije zemlje na odličnom nivou, zasnovani na prijateljstvu. Izrazio je uvjerenje da će odnosi Turkiye i Katara biti primjer zemljama regiona.

"Nastavak ovih odnosa će biti od koristi za obje zemlje. Ovi odnosi se nastavljaju na visokom i strateškom nivou", rekao je on.

Opisujući šta je Velika nacionalna skupština Turkiye uradila kao odgovor na izraelske napade na Gazu, Kurtulmus je istakao da su objavljene zajedničke izjave u kojima se osuđuju brutalni napadi Izraela s potpisima svih političkih stranaka u parlamentu.

Spomenuo je njihove napore da na međunarodnoj razini dopru do svih vrsta humanitarne pomoći u Gazu. Kurtulmus je istakao da stav turskog parlamenta odražava reakciju turskog naroda na napade Izraela.

„TBMM direktno predstavlja puls naroda“, rekao je on.

Što se tiče međunarodnog odgovora na napade u Gazi, Kurtulmus je izrazio razočaranje što su reakcije islamskih zemalja i organizacija, uprkos skoro 60 dana od kada je Izrael započeo napade na enklavu, nedovoljne.

"Nažalost, najbolniji aspekt je ovo. Ljudi s velikom tugom prate i osuđuju ono što se dešava u Gazi, ali nažalost ne mogu se preduzeti efikasni koraci. Ne mogu se preduzeti mjere da se zaustavi ovo neprijateljstvo i varvarstvo", rekao je on.

Kurtulmus je naglasio da korijene trenutne situacije u vezi s izraelskim napadima na Gazu ne treba tražiti samo u događajima koji su počeli 7. oktobra, već i u razvoju koji je doveo do ovih napada.

Osvrnuo se na izjavu bivše američke državne sekretarke Condoleezze Rice o promjeni granica 22 islamske zemlje i potonje događaje u Palestini, Jemenu, Libanu, Siriji, Iraku i Libiji.

TRT Balkan