Prema turskom Ustavu, predsjednik parlamenta bira se tajnim glasanjem u najviše četiri kruga u jednom danu.      Foto: AA

Novi saziv turskog parlamenta izabrao je u srijedu Numana Kurtulmusa, zajedničkog kandidata vladajuće Partije pravde i razvoja (AK partija) i Partije nacionalističkog pokreta (MHP), za svog novog predsjednika.

Kurtulmus, parlamentarni zastupnik AK partije iz Istanbula, dobio je 321 glas u trećem krugu glasanja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye koja ima ukupno 600 zastupnika.

Izabran je na mandat u trajanju od dvije godine.

Prema turskom Ustavu, predsjednik parlamenta bira se tajnim glasanjem u najviše četiri kruga u jednom danu.

U prva dva kruga niti jedan kandidat nije dobio dvotrećinsku većinu (400), a u trećem krugu za pobjedu je bila potrebna prosta većina od 301 glasa.

Tekin Bingol, kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP), dobio je 160 glasova, dok je kandidat Stranke zelene ljevice (YSP) Tulay Hamitogullari Oruc dobio 51 glas.

Kandidat IYI partije Mustafa Cihan Pacaci dobio je 43 glasa.

Serafettin Can Atalay, zastupnik Turske radničke partije (TIP), dobio je četiri glasa.

Druga dva kandidata, Mustafa Yeneroglu iz DEVA partije i Serap Yazici Ozbudun iz Gelecek partije povukli su se s izbora u trećem krugu.

Glasalo je ukupno 584 zastupnika, dok je pet glasova proglašeno nevažećim.

Uoči primopredaje dužnosti, Kurtulmus je zahvalio svom prethodniku Bahceliju i istakao da je Turkiye iza sebe ostavila jedno, a da ulazi u novo historijsko razdoblje.

“Ovaj, 28. saziv parlamenta označava početak vizije Stoljeće Turkiye. Ima puno posla za obaviti. Očekujem jedinstvo i dijalog. Naša mišljenja se mogu razlikovati, ali svi moramo biti u stanju ispuniti očekivanja ove nacije susretom na zajedničkim tačkama s ciljem da napredujemo. Iskreno vjerujem da će ovaj parlament napraviti pozitivne stvari u dijalogu“, poručio je Kurtulmus.

Govoreći na ceremoniji primopredaje, Bahceli je rekao da je turska nacija ušla u novu eru današnjim izborom predsjednika Velike narodne skupštine.

Novoizabrani predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Numan Kurtulmus preuzeo je dužnost od privremenog čelnika turskog parlamenta i lidera Partije nacionalističkog pokreta (MHP) Devleta Bahcelija.      Foto: AA

“Kao član parlamenta, obećavam u prisustvu nacije da ćemo biti podrška našem predsjedniku u svim pitanjima“ rekao je Bahceli.

Novi predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Kurtulmus istakao je da je turski narod i na ovim izborima povjerenje dao turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ali i njegovoj Partiji pravde i razvoja (AK partija).

“Izvršna i zakonodavna vlast, zajedno, ruku pod ruku, dobili smo priliku za formiranje stvarno jake Skupštine. Prije svega, želimo iskoristiti ovu priliku da se svim srcem zahvalimo našem narodu na ovom priznanju“, poručio je Kurtulmus.

Napominjući da u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye postoji 16 političkih stranaka, Kurtulmus je rekao da je to vrlo šarolik, polifon i raznolik saziv parlamenta.

“Ovim izborima naš narod je poručio svijetu da je turska demokracija demokracija visokih standarda. Nastavit ćemo raditi za dobrobit nacije posvećujući svoje živote, bez gubljenja minute, sa sviješću da su ove dužnosti koje nam je dala naša nacija odgovornosti koje su nam dodijeljene“, zaključio je Kurtulmus.

TRT Balkan / agencije