Tokom posjete od 22. do 24. aprila, Steinmeier će održati političke razgovore, kao i sastanke sa predstavnicima civilnog društva i poslovnih organizacija, navodi se u saopćenju.     Foto: Reuters Archive

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier doputovat će sljedeće sedmice u trodnevnu posjetu Turkiye, najavljeno je iz Berlina.

"Turkiye je važan partner Njemačke u regionu, u NATO-u i G20", saopćeno je iz Ureda njemačkog predsjednika, dodajući da će posjetom biti obilježena i 100. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Tokom posjete od 22. do 24. aprila, Steinmeier će održati političke razgovore, kao i sastanke sa predstavnicima civilnog društva i poslovnih organizacija, navodi se u saopćenju.

Steinmeier bi se 24. aprila u Ankari trebao sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i razmijenili mišljenja o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

"Svojom posjetom predsjednik Steinmeier odaje priznanje za bliske veze između dvije zemlje, a posebno želi izraziti zahvalnost za životne priče i postignuća miliona ljudi turskog porijekla u Njemačkoj", dodano je.

Njemački predsjednik će posjetiti i grad Gaziantep na jugoistoku zemlje, koji je bio među gradovima pogođenim prošlogodišnjim razornim zemljotresom, tačnije školu čiju je izgradnju podržala njegova zemlja.

TRT Balkan / agencije