U obraćanju njemačkom parlamentu, kancelar je pozvao demokratske stranke da zauzmu jedinstven stav protiv antiimigrantske agende AfD-a i brane demokratske vrijednosti.     Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz osudio je u srijedu krajnje desničarsku stranku Alternativa za Njemačku (AfD) zbog tajne izrade planova za masovno protjerivanje imigranata.

"Kada se u našoj zemlji održavaju konferencije na kojima se raspravlja o tome kako dio našeg stanovništva može biti protjeran, takozvana remigracija, to nas podsjeća na najmračniju eru u njemačkoj istoriji", rekao je Scholz, misleći na zločine nacista protiv čovječnosti.

U obraćanju njemačkom parlamentu, kancelar je pozvao demokratske stranke da zauzmu jedinstven stav protiv antiimigrantske agende AfD-a i brane demokratske vrijednosti.

“S obzirom na našu istoriju, pred nama u Njemačkoj je zadatak. Kao demokrate, možemo pokazati da to možemo zaustaviti i to zajedno”, rekao je Scholz obrativši se predstavnicima glavnog opozicionog njemačkog bloka desnog centra CDU/CSU.

Scholz je zahvalio građanima koji su posljednjih sedmica izašli na ulice u znak protesta protiv stranke AfD i njenih planova. Takođe je pokušao da ublaži zabrinutost imigrantskih zajednica.

“Mislim da se ovom prilikom svi trebamo vrlo jasno opredijeliti: stojimo uz naše sunarodnjake, oni nemaju čega da se boje,” naglasio je Scholz.

Antimigrantski stav AfD-a i nedavni izvještaji o njihovim tajnim planovima za masovnu deportaciju migranata izazvali su posljednjih sedmica proteste širom zemlje.

Anketa koju je u utorak objavio institut Forsa pokazala je da bi 19 posto birača dalo svoj glas krajnje desničarskoj AfD, što je čini drugom najjačom strankom iza konzervativnog bloka CDU/CSU (32 posto).

Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Scholza imala je 15 posto podrške u posljednjoj anketi, dok su njihovi koalicioni partneri Zeleni imali 14 posto. Mlađi koalicioni partner, liberalne Slobodne demokrate (FDP) imao je podršku tri posto birača.

TRT Balkan / agencije