ICJ u Hagu trebao bi izdati nalog u 13:00 GMT.        Foto: AA

Najviši sud Ujedinjenih naroda danas će presuditi po optužbama Nikaragve da Njemačka krši Konvenciju o genocidu iz 1948. isporučujući oružje Izraelu za rat u Gazi.

Nikaragva je pozvala Njemačku pred Međunarodni sud pravde (ICJ) da zahtijeva od sudija da uvedu hitne mjere kako bi spriječili Berlin da pruži Izraelu oružje i drugu pomoć.

Više od 34.000 ljudi ubijeno je na palestinskoj teritoriji od izbijanja izraelskog rata u Gazi u oktobru.

ICJ u Hagu bi trebalo da izda nalog u 13:00 GMT.

Nikaragva je ciljala Njemačku, a ne glavnog saveznika Izraela, Sjedinjene Države, jer Washington nije priznao nadležnost ICJ-a u ovom slučaju, rekli su advokati Managve.

Kažu da Izrael krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

„Oružje Izraelu“

Vrhunski advokati iz dvije zemlje sukobili su se ranije ovog mjeseca na sudu, a Nikaragva je rekla da je Njemačka "patetična" što pruža oružje Izraelu i pomaže stanovnicima Gaze.

Berlin je uzvratio da je sigurnost Izraela u "suštini" njegove vanjske politike i ustvrdio da je Nikaragva "grubo iskrivila" njemačku vojnu pomoć Izraelu.

"Njemačka isporučuje oružje samo na osnovu pomnog ispitivanja koje daleko prevazilazi zahtjeve međunarodnog prava", rekla je Tania von Uslar-Gleichen, njemačka predstavnica u ICJ-u.

Te zalihe su "podložne kontinuiranoj evaluaciji situacije na terenu", dodala je ona.

"Onog trenutka kada pažljivo pogledamo, optužbe Nikaragve se raspadaju", rekao je pred sudom Christian Tams, drugi predstavnik Njemačke.

Nikaragva je zatražila pet hitnih mjera, uključujući to da Njemačka "odmah obustavi svoju pomoć Izraelu, posebno svoju vojnu pomoć uključujući vojnu opremu".

Iako su odluke ICJ-a obavezujuće, sud nema mehanizam da ih izvrši.

AFP