Prema izraelskim zvaničnicima, oko 99 posto raketa i dronova je presretnuto.        Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell upozorio je na rizik od sukoba koji bi mogao "destabilizirati" cijeli Bliski istok i proširiti se širom svijeta.

"Mi smo na ivici litice i moramo se povući od nje. Vrijeme je da prestanemo. Vrijeme je da spriječimo širenje rata. Vrijeme je da se zaustavi rat u Gazi", rekao je Borrell španskoj televiziji Onda Cero u ponedjeljak, nakon iranskog napada na Izrael tokom vikenda.

Borrell vjeruje da je Iran lansirao rakete i bespilotne letjelice na način da je Izrael imao "vremena i kapaciteta da ih presretne", dodajući da Teheran nije pokušao pogoditi civilne ciljeve.

Prema izraelskim zvaničnicima, oko 99 posto raketa i dronova je presretnuto.

Iako je rekao da međunarodna zajednica pokušava izvršiti pritisak na izraelsku vladu da izbjegne eskalaciju, izrazio je zabrinutost da postoji frakcija u izraelskom ratnom kabinetu koja želi pokrenuti "snažan" vojni odgovor Iranu.

Kazao je da je ovog vikenda imao dug razgovor sa svojim iranskim kolegom tokom kojeg je istakao potrebu za dijalogom.

"Moramo imati najbolje moguće odnose s Iranom, znajući šta mislimo o njegovom političkom režimu i svim osudama i sankcijama koje je EU uveo. To je važan regionalni akter, a trenutno je važniji nego ikad", rekao je Borrell.

Borrell je dodao da se nada da Iran još nije nuklearna sila i kritikovao je SAD zbog izlaska iz Iranskog nuklearnog sporazuma 2018.

"Rizik da Iran postane nuklearna sila mnogo je veći bez sporazuma nego s njim", rekao je Borrell, žaleći zbog činjenice da su pregovori nedavno ponovo zamrznuti.

Borrell je također govorio o tome kako bi više zemalja koje priznaju državu Palestinu predstavljalo "podsticaj" za rješenje s dvije države, koje bi trebalo biti implementirano.

Evropski zvaničnik je kritikovao pristup Sporazumu iz Osla iz 1990-ih zbog toga što nije eksplicitno podržao rješenje s dvije države, rekavši da "postepeni projekat" petogodišnjeg prelaznog perioda "nije vodio nikuda osim što je pogoršao stvari".

"Pogledajte Zapadnu obalu, gdje je svaki dan nasilje. Ovog vikenda bilo je ozbiljnih nasilnih djela koja su rezultirala smrću 14-godišnjaka. Na Zapadnoj obali sada ima četiri puta više doseljenika nego tokom potpisivanja Sporazuma iz Osla", rekao je.

TRT Balkan / agencije