Kayalar je istakao da TIKA već 30 godina putem brojnih projekata pruža prijateljsku ruku Turkiye cijelom svijetu.      Foto: AA

Direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kayalar izjavio je da postoji veliko interesovanje iz cijelog svijeta za obuku za ratno novinarstvo koja se provodi u saradnji s Anadolu Agency (AA) i Policijskom akademijom.

Na 22. po redu obuci za ratno novinarstvo koja je organizirana u saradnji s TIKA-om učestvovalo je ukupno 30 predstavnika stranih medija iz 16 zemalja.
Kayalar je istakao da TIKA već 30 godina putem brojnih projekata pruža prijateljsku ruku Turkiye cijelom svijetu.
“Već duže vrijeme realizujemo vrlo produktivnu saradnju s Anadolu Agency, posebno u oblasti pružanja obuke u medijima", kazao je on.
Naglasio je kako su u TIKA-i posebno uvidjeli značaj obuke i obrazovanja ratnih dopisnika.
“Iz svih dijelova svijeta postoji interes za obukom ratnih dopisnika koju smo organizovali zajedno sa AA. Obuku je prošlo 30 polaznika iz 16 država koji su došli u našu zemlju i ovdje stekli teorijske i terenske vještine o tome kako se najbolje radi novinarski posao”, rekao je Kayalar, dodajući da je obuka za ratno novinarstvo postala svojevrsni brend u oblasti medija.
Istakao je da AA već deset godina vrlo uspješno organizira obuku za ratno novinarstvo, dodajući da će TIKA nastaviti da doprinosi ovom projektu.
"Stižu nam informacije s terena da predstavnici medija iz cijelog svijeta žele doći u našu zemlju kako bi prošli ovu obuku i bili dio ovih aktivnosti“, kazao je.
Kako je rekao, nalazimo se u eri kada je komunikacija postala važnija nego ikada prije u prošlosti.
"U tom smislu, inovativne prakse u ovoj oblasti dijelimo s predstavnicima medija iz cijelog svijeta upravo kroz ove obuke i treninge. Ratovi su danas realnost. Svi to trenutno na neki način doživljavamo. Osim ratova, svijet svjedoči i brojnim regionalnim sukobima", kazao je Kayalar te još jednom naglasio značaj obuke za ratno novinarstvo.
Na svečanosti održanoj 7. oktobra ukupno 25 predstavnika medija, među kojima 14 stranaca, dobili su certifikate nakon što su uspješno završili obuku za ratne dopisnike, koja je počela 26. septembra u saradnji TIKA-e, AA i Policijske akademije.

TRT Balkan / agencije