Na obukama je učestvovalo i danas certifikate dobilo 19 medicinskih radnika i 29 spasilaca iz cijele BiH.         Foto: AA

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) realizirala je nastavak projekta obuke potrage i spašavanja u urbanim sredinama u Bosni i Hercegovini, obuke za medicinsku potragu i spašavanje te uvod u hitne situacije, a polaznicima su danas uručeni i certifikati.

TIKA je u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine u periodu od 18. do 22. septembra u Sarajevu realizirala naprednu obuku za potragu i spašavanje u urbanim sredinama i drugi nivo obuke za medicinsku potragu i spašavanje.

Riječ je o obukama u okviru Programa za intervencije u hitnim i slučajevima prirodnih katastrofa (ADAMEP), te Programa za jačanje kapaciteta urgentne medicine (ATKAP), koje TIKA realizuje u Bosni i Hercegovini još od 2017. godine.

Pored teoretskog i praktičnog dijela obuke, danas je upriličena i vježba kojom je potvrđen visok nivo znanja polaznika obuka. Današnja pokazna vježba održana je na lokaciji “Doma penzionera” u sarajevskom naselju Nedžarići uz učešće oko 70 članova spasilačkih i medicinskih ekipa iz cijele Bosne i Hercegovine.

Završna ceremonija uručivanja certifikata održana je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uz prisustvo predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Ambasade Republike Turkiye u BiH, TIKA-e i učesnika obuke.

Na obukama je učestvovalo i danas certifikate dobilo 19 medicinskih radnika i 29 spasilaca iz cijele BiH. Dodijeljene su i zahvalnice osobama koje su doprinijele realizaciji programa.

Turkiye i BiH jačaju odnose na svim poljima

Ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin je u obraćanju izrazio zahvalnost svim spasiocima i institucijama uključenim u ovaj važan projekt obuke.

“Odnosi između prijateljskih i bratskih zemalja Turkiye i BiH napreduju u svim oblastima, ali ovaj sektor je za nas od posebnog značaja jer se radi o humanoj dužnosti i usluzi. Zato Turkiye nastavlja jačati podršku na tom polju“, kazao je Girgin.

Ambasador je zahvalio bh. spasilačkim ekipama koje su spašavale ljudske živote nakon brojnih katastrofa, uključujući i zemljotrese u Turkiye i poplave u Sloveniji.

“Gajimo kulturu koja vjeruje da spašavanje jednog čovjeka znači spašavanje cijelog čovječanstva. Zato čestitam TIKA-i i Ministarstvu sigurnosti BiH na koordinaciji ovim projektom. Zahvaljujem i ekipi IHH-a i ANSAR-a iz Turkiye kao i svima vama spasiocima koji svoje živote rizikujete da biste spasili ljude u nevolji“, naglasio je Girgin.

Mnogo toga za naučiti od turskih spasilaca

Šef kabineta ministra sigurnosti BiH Mlađan Božović je u ime Ministarstva sigurnosti BiH pozdravio prisutne i zahvalio TIKA-i i Republici Turkiye na realiziranom projektu i općenito podršci koju pruža Bosni i Hercegovini.

“Ovo je jedan modul koji smo prošli, u prethodnom periodu ih je bilo više, nadam se da će i buduća saradnja biti veoma uspješna i sigurno da u ovom sektoru trebamo sticati nova znanja, a predstavnici Turkiye su tu daleko ispred nas i imamo mnogo toga za naučiti od njih“, kazao je Božović.

Podsjetivši da je nedavno i lično boravio u posjeti Ankari i sjedištu TIKA-e, Božović je zahvalio toj turskoj instituciji na opredijeljenosti da radi na podršci BiH u različitim sektorima te je čestitao svim polaznicima obuke i dobitnicima certifikata.

“Među prvim smo poslali spasilačke timove nakon zemljotresa u Turkiye, ali smo nedavno prvi put putem Mehanizma civilne zaštite uputili ljude u Sloveniju kada se desila strašna poplava. Siguran sam da ćemo biti sve organiziraniji i opremljeniji za nošenje sa izazovima“, poručio je Božović.

TIKA nastavlja projekte obuke u BiH

Koordinator TIKA-e za BiH Erdinc Isik istakao je da je današnja ceremonija dodjele certifikata potvrda kako TIKA nastavlja saradnju na polju obuke za potragu i spašavanje te da su u saradnji sa turskim organizacijama AFAD i IHH do sada obučili više od 200 spasilaca iz cijele BiH.

“Moram istaći da je, kada smo planirali ove obuke sa Ministarstvom sigurnosti BiH, jedan od velikih ciljeva bio doći do nivoa da imamo lokalne instruktore za prenošenje tog znanja. Jutros smo i na pokaznoj vježbi vidjeli da smo u velikoj mjeri ostvarili taj cilj“, kazao je Isik.

Ukazujući na važnost ove vrste obuke, Isik je najavio da će TIKA nastaviti sa takvim aktivnostima u BiH.

“Nažalost, u posljednje vrijeme svjedočimo čestim prirodnim katastrofama, što nam još jednom pokazuje koliko su važne ove obuke na polju potrage i spašavanja“, kazao je Isik i zahvalio svim spasiocima i ustanovama BiH koje su pružile pomoć Republici Turkiye nakon razornih februarskih zemljotresa na jugu zemlje.

TRT Balkan / agencije