Cijeli region mobilizirao se kako bi pomogao unesrećenom narodu Turkiye i Sirije.     Foto: AA

Sada pojedine humanitarne organizacije apeluju na fizička i pravna lica da doniraju isključivo potrebne stvari.

Snimci skupljenih donacija koje su građani Bosne i Hercegovine donirali organizaciji „Pomozi.ba“ obišli su regiju. Nevjerovatan odziv građana koji pomažu uposlenicima organizacije pri pakovanju i sortiranju proizvoda, te ogromne količine istih vraćaju nadu u bolje sutra. Iako se volonteri, mahom, međusobno ni ne poznaju, svi djeluju s jednim ciljem – pomoći bratskom narodu.

Organizacija „Pomozi.ba“ samo je jedna od organizacija i institucija koja je odlučila na ovaj način „mobilizirati građane“.

Slične akcije u Bosni i Hercegovini pokrenuli su i Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet", Crveni krst Bosne i Hercegovine, Međunarodni forum solidarnosti – MFS -EMMAUS, te Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Također, nevladine organizacije TUMED i UID su pozvale građane BiH, privrednike, institucije i nevladine organizacije da daju svoj doprinos u ublažavanju boli građana Turkiye.

BiH – šta donirati i kojoj organizaciji?

Na samom početku teksta naglašeno je da pojedine organizacije i institucije apeluju da se donacije ograniče na isključivo potrebne stvari, a koje Uprava za vanredne situacije Turkiye (AFAD) naznačava kao neophodne.

S tim u vezi, potrebno je naglasiti da je organizacija „Pomozi.ba“ zvanično završila s prijemom donacija, ali još uvijek primaju kamione koji pristižu iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, koje su ranije dogovorili. Ipak, kako je kazala njihova glasnogovornica, selotejpi, makaze, kartonske kutije i rukavice su uvijek dobrodošli.

Također, humanitarni broj 17006, putem kojeg se doniraju 2 KM i dalje ostaje u funkciji, kao i zaprimanje finansijskih donacija putem njihove platforme. Podatke o uplatama iz BiH i inostranstva potražite ovdje, na njihovoj web stranici.

Nadalje, Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ pokrenulo je humanitarnu akciju „Pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom“ koja će trajati do 6. maja. Radi se o prikupljanju finansijskih sredstava u svim organizacionim dijelovima HO „Merhamet“ MDD u zemlji i inostranstvu.

Informacije o načinu uplate novca iz Bosne i Hercegovine i iz inostranstva pronađite na ovom linku. Bitno je dodati da je „Merhamet“ za ove potrebe pokrenuo i humanitarni broj 090292001, kojim možete donirati 3 KM. Također, usljed ukazane potrebe, „Merhamet“ je, u saradnji s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini pokrenuo akciju prikupljanja robne humanitarne pomoći.

Kako navode na web stranici, potrebni su: deke, jastuci, posteljine, hrana za bebe, pelene, konzervirana hrana, kape, šalovi, rukavice, džemperi, jakne, veš, grijalice i termos-boce.

Punktovi za prikupljanje robne pomoći otvoreni su u svim “Merhametovim” regionalnim odborima širom BiH, a ovdje pogledajte na koji, vama najbliži, punkt možete donirati.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH pokrenulo je humanitarni broj 17023 putem kojeg možete donirati 2 KM, a uz to, širom Bosne i Hercegovine, u njihove prostorije možete odnijeti deke i vreće za spavanje, grijalice, rasklopive krevete i stolice, kuhinjske setove za jelo, zimske jakne, kapute, džempere, čizme kao i hranu u konzervama koja može duže stajati i koja nije kvarljiva. Više informacija pronađite na društvenim mrežama ovog Društva.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS također je pokrenuo humanitarni broj 090 291 093, pomoću kojeg je moguće donirati 2 KM pomoći. EMMAUS također zaprima i finansijske donacije, a podatke o brojevima računa potražite ovdje.

Bitno je naglasiti da tim ove nevladine organizacije već nekoliko dana neumorno radi na pripremi obroka za unesrećene, u dijelovima Turkiye koji su pogođeni zemljotresom, zbog čega apeluju na građane Bosne i Hercegovine da doniraju brašno, ulje, šećer, rižu, konzerviranu hranu i tjesteninu, kao i higijenske artikle.

Također, i nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Unija internacionalnih demokrata u Bosni i Hercegovini (UID) i Asocijacije turskih alumnija u BiH (TUMED) uputile su apel za pomoć narodu Turkiye, u vidu finansijske pomoći, a informacije o žiro računima potražite na društvenim mrežama ovih nevladinih organizacija.

Osim navedenih udruženja i organizacija, akciju za prikupljanje finansijske pomoći pokrenula je i Islamska zajednica u BiH, koja je nazvana „Humanitarna akcija Islamske zajednice narodu Turske i Sirije: Od Bošnjaka s ljubavlju“.
Uplate pomoći za Turkiye i Siriju moguće je izvršiti putem online uplate (linkovati), te putem transakcijskog računa Rijaseta.

Dodajmo i da je ZiraatBank BH otvorio račune za pomoć žrtvama zemljotresa u Turkiye, a više informacija pronađite ovdje.

Islamska zajednica i Crveni krst Crne Gore skupili blizu 200.000 eura

Islamska zajednica Crne Gore i Crveni krst Crne Gore do sada su, za unesrećene građane Turkiye i Sirije, skupili blizu 200.000 eura.

Istovremeno, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Crne Gore prikupljeno je i na desetine kamiona odjeće, obuće i drugih životnih potrepština.

Kada je u pitanju Crveni krst Crne Gore, bitno je naglasiti da je ovo udruženje otvorilo žiro račun za prikupljanje pomoći za stanovništvo pogođeno katastrofalnim zemljotresom u Turkiye i Siriji. Broj žiro računa putem kojeg građani mogu uplatiti sredstva je 520-5188-31 kod Hipotekarne banke.

Također, aktiviran je SMS broj 15888 kod sva tri operatera – Telekom, One i M-tel putem kojeg građani mogu da doniraju sredstva. Cijena slanja jedne SMS poruke iznosi 1 euro.

Iz Crvenog krsta Crne Gore je saopšteno da je u ovom trenutku prioritet finansijska podrška, jer, prema instrukcijama koje stižu direktno od nacionalnih društava Crvenog polumjeseca Turkiye i Sirije, preporuka je za sada se suzdržati od slanja humanitarne pomoći kako se ne bi ometao proces spašavanja ljudi iz ruševina, te kako bi se izbjegle komplikovane logističke procedure.

Kako pomoći unesrećenima ako ste iz Srbije?

Crveni krst Srbije je otvorio namjenski račun za prikupljanje novčanih sredstava, za pomoć ugroženom stanovništvu Turkiye i Sirije, a uplate možete izvršiti putem ovog linka.

Istovremeno, iz Ambasade Turkiye u Srbiji naglašeno je da je, osim finansijske pomoći (linkovati), ugroženim građanima potrebna zimska odjeća za djecu i odrasle, te šatori, kreveti, dušeci za šatore, deke, vreće za spavanje, plinske peći, grijalice, plinske boce, termos boce, ručne lampe, eksterni punjači, generatori, konzervirana hrana, hrana za bebe, pelene te higijenska sredstva.

Prije dostavljanja pomoći, potrebno je kontaktirati ambasadu Turkiye u Beogradu i slijediti njihova uputstva.

Kako pomoći ako ste iz Hrvatske?

Ukoliko ste iz Hrvatske i želite pomoći narodima Turkiye i Sirije, vaša adresa je Crveni križ Hrvatske.

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć stanovništvu stradalom u zemljotresu u Turkiye i Siriji. Svi građani koji žele i mogu pomoći unesrećenom stanovništvu, novčane donacije mogu uplatiti na žiro račun otvoren u Erste&Steiermärkische banci.

Građani mogu pomoći i pozivom na broj donatorskog telefona 060 90 11 (0,83 eura po pozivu).

Donacije u Hrvatskoj moguće je uputiti i putem humanitarne udruge „Dobra volja“, a ono što je potrebno su hrana za bebe, voda, hrana za životinje, baterijske lampe, dječje pelene, eksterni punjači, termos boce, kocke za potpalu i slično.

TRT Balkan