Prodekanka Sadiku rekla je da je Orijentalistika jedan od najstarijih programa na Prištinskom Univerzitetu i da se na njemu predaje na arapskom, turskom i perzijskom jeziku.     Foto: AA

Na Prištinskom Univerzitetu „Hasan Priština” održana je svečanost povodom 50 godina od osnivanja Odseka za orijentalistiku.

Svečanosti su prisustvovali rektor Prištinskog Univerziteta Qerim Qerimi, ambasador Republike Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, ambasador Saudijske Arabije u Tirani Feisal Hefzi, prodekanka Filološkog fakulteta Milote Sadiku i drugi gosti.

Rektor Qerimi rekao je da je Odsek za orijentalistiku uspeo da ostvari mnoštvo naučnih i kulturnih radova i da tokom ovih decenija obrazuje orijentaliste, koji su dali vredan doprinos u rasvetljavanju orijentalnog nasleđa.

„Danas, više nego ikad, od suštinskog je značaja da razumemo i cenimo druge kulture da bismo stvorili ujedinjeniji i mirniji svet. Već pet decenija Odsek za orijentalistiku služi kao most između kultura, pomažući studentima i istraživačima da urone u svet orijenta i tako steknu širu perspektivu“, rekao je Qerimi.

Turski ambasador Angili je rekao da je Balkan imao veoma ozbiljan uticaj na tradiciju mišljenja i upravljanja državom u Osmanskom carstvu. On je istakao da su posebno Albanci imali veliki uticaj na Balkanu.

„Albanci su nacija koja je imala najveći broj vezirskih funkcija u Osmanskoj državi. Ove kulturne veze među nama su se nastavile i u modernim vremenima. Na primer, Hasan Priština čije ime nosi vaš univerzitet, studirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istanbulu i odigrao važnu ulogu u borbi protiv antiorijentalističke perspektive koja se pojavila u Evropi rođenjem Republike Turkiye”, naglasio je on.

Prodekanka Sadiku rekla je da je Orijentalistika jedan od najstarijih programa na Prištinskom Univerzitetu i da se na njemu predaje na arapskom, turskom i perzijskom jeziku.

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice akademicima koji su doprineli razvoju ovog odseka od njegovog osnivanja 1973. godine.

TRT Balkan / agencije