Kosovo je zahvalno na kontinuiranoj podršci NATO-a u održavanju stabilnosti i mira, izjavila je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Kosovo je zahvalno na kontinuiranoj podršci NATO-a u održavanju stabilnosti i mira, izjavila je predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Njujorku.

Kosovska predsednica je na sastanku sa šefom NATO-a na marginama Generalne debate Skupštine Ujedinjenih nacija, navela da bi članstvo Kosova u Evropskoj uniji i NATO-u doprinelo povećanju bezbednosti i stabilnosti u region, saopšteno je iz Prededništva Kosova.

Ona je kazala da je članstvo u ovim organizacijama državni prioritet Kosova, kao preduslov za obezbeđivanje mira u regionu, kao i za promociju i zaštitu zajedničkih vrednosti.

Osmani je naglasila da učlanjenju treba da prethodi uključivanje Kosova u Partnerstvo za mir. U tom kontekstu, navela je da će Kosovske bezbednosne snage, koje se razvijaju u skladu sa standardima NATO-a, omogućiti Kosovu da igra aktivnu ulogu u regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

Povodom ruske agresije u Ukrajini, predsednica Osmani je rekla da je Kosovo osudilo Putinov ničim izazvan rat protiv Ukrajine i da je u potpunosti u skladu sa sankcijama EU i SAD-a prema Rusiji. Takođe je istakla potrebu za koordinacijom demokratskih država u regionu sa NATO-om kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje i zaustavile destabilizujuće akcije Rusije i njenih satelita.

TRT Balkan / agencije