Istakao je da Ukrajina već sarađuje sa mnogim zemljama i međunarodnim organizacijama, uključujući Međunarodni krivični sud (ICC).      Foto: AA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je situacija na linijama fronta i dalje "teška" jer ruske trupe pokušavaju napredovati u oblastima Donjecka i Harkova.

"Uprkos izuzetno velikim ruskim gubicima, okupatori i dalje pokušavaju da napreduju u regionu Donjecka, da se učvrste u regionu Luganska, da se kreću u oblasti Harkova, planiraju nešto na jugu", rekao je Zelenski u video poruci.

Međutim, istakao je da se oni "drže".

"I što je najvažnije, ne dozvoljavamo neprijatelju da ispuni svoje namjere. Rekli su da će zauzeti oblast Donjecka u proljeće, ljeto, jesen. Zima počinje već ove sedmice", rekao je ukrajinski predsjednik.

Navodeći da je Rusija počinila zločin započinjanjem rata u Ukrajini, Zelenski je rekao da se vrijedno radi na procesuiranju visokih političkih i vojnih zvaničnika Rusije.

Istakao je da Ukrajina već sarađuje sa mnogim zemljama i međunarodnim organizacijama, uključujući Međunarodni krivični sud (ICC).

"Ali, nažalost, dostupni međunarodni pravni instrumenti nisu dovoljni za pravdu", rekao je Zelenski.

TRT Balkan / agencije