Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje nuklearna elektrana Zaporožje.      Foto: AP

Nuklearna elektrana Zaporožje privremeno je prekinula rad u četvrtak zbog požara koji je oštetio dalekovod, uzrokujući nestanak struje u cijeloj regiji.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi okupirale su ruske snage, a kojom upravljaju ukrajinski radnici od prvih dana šestomjesečnog rata. Ukrajina tvrdi da Rusija tamo skladišti oružje i pokreće napade oko nje, dok Moskva optužuje Ukrajinu da je bezobzirno pucala na postrojenje.

U četvrtak je elektrana bila odsječena s električne mreže nakon što su požari oštetili posljednji funkcionalni redovni dalekovod, prema ukrajinskoj agenciji za nuklearnu energiju Energoatom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okrivio je rusko granatiranje i rekao da se pomoćni dizelski generatori elektrane moraju aktivirati za opskrbu električnom energijom potrebnom za rad elektrane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je svijet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu i da je snabdijevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je Moskva demantirala.

"Da osoblje naše elektrane nije reagiralo nakon nestanka struje, sada bismo već bili primorani da se borimo s posljedicama radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe", saopćio je Zelenski u večernjem obraćanju.

Vladimir Rogov, zvaničnik proruskih vlasti u gradu Energodaru, u blizini postrojenja, okrivio je ukrajinske oružane snage za požar u šumi nedaleko od elektrane.

On je rekao da su gradovi u toj oblasti u četvrtak ostali bez struje na nekoliko sati.

Ujedinjeni narodi traže pristup postrojenju i pozvali su na demilitarizaciju područja koje je postalo žarište sukoba Kijeva i Moskve.

Zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su "veoma, veoma blizu" mogućnosti da posjete Zaporožje, saopćio je u četvrtak generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje te lokacije, podstičući strah od nuklearne katastrofe, ocjenjuje britanska agencija.


TRT Balkan