Pandemija COVID-19 i stroge migracione politike SAD-a dovele su povećanog priliva migranata u Meksiko.             Foto: Reuters

Više od 1,74 miliona migranata sklonilo se u Meksiko tokom mandata predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, saopćio je u ponedjeljak Nacionalni institut za migracije (INM).

Prema migracijskim vlastima, 1.742.365 stranaca koji su ušli na teritoriju Meksika kao migranti dobili su dokumente koji im omogućavaju legalan boravak, a 513.063 je dobilo azil iz humanitarnih razloga.

Predsjednik Lopez Obrador obećao je da će se pozabaviti osnovnim uzrocima migracija u regionu i pružiti humanu brigu migrantima koji prolaze kroz Meksiko.

Nacionalni institut za migracije naveo je da su za šest godina njegove uprave izdate 415.584 humanitarne vize, dokument koji garantuje slobodan tranzit kroz zemlju, a 97.479 stalnih boravišnih viza odobreno je zbog priznavanja statusa izbjeglice ili kao zaštita.

Pandemija COVID-19 i stroge migracione politike SAD-a dovele su povećanog priliva migranata u Meksiko.

Mjere koje je tokom pandemije uveo tadašnji američki predsjednik Donald Trump dovele su do trenutnog protjerivanja više od dva miliona migranata na meksičku teritoriju.

Program je omogućio američkoj carinskoj i graničnoj zaštiti (CBP) da zabrani ulazak ljudima koji potencijalno predstavljaju zdravstveni rizik jer su podvrgnuti prethodno najavljenim ograničenjima putovanja ili nezakonitim ulaskom u zemlju kako bi zaobišli mjere zdravstvenog pregleda.

Pritisak iz SAD-a doveo je do toga da je Meksiko postao zemlja koja prima migrante koje su vlasti protjerale na američkoj granici.

TRT Balkan / agencije