U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon razgovora navodi se da je sastanak zasnovan na značajnom napretku postignutom na prethodnim susretima 12. aprila i 16. maja.     Foto: Reuters

Velika Britanija, Evropska unija (EU) i Španija imale su u četvrtak "konstruktivan i produktivan" razgovor, što je rezultiralo daljim napretkom u pregovorima o Gibraltaru, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Izvršni potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Lammy, sastali su se s glavnim ministrom Gibraltara Fabianom Picardom u Briselu.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon razgovora navodi se da je sastanak zasnovan na značajnom napretku postignutom na prethodnim susretima 12. aprila i 16. maja.

"Današnje rasprave bile su konstruktivne i produktivne, što je rezultiralo daljim napretkom po složenim pitanjima pregovora, posebno u oblasti ljudi i dobara", dodaje se.

U saopštenju se takođe ističe da je na sastanku ponovo potvrđena zajednička posvećenost strana postizanju sporazuma između EU-a i Velike Britanije koji će donijeti povjerenje, pravnu sigurnost i stabilnost ljudima u cijelom regionu.

"Svi su se složili da ostanu u stalnom kontaktu, dok će timovi blisko i intenzivno sarađivati ​​na otvorenim oblastima", dodaje se.

Gibraltar je strateški važna teritorija na jugu španske mediteranske obale i pod britanskim je suverenitetom od 1713. godine. Gibraltar politički nije dio Velike Britanije i zadržava velik stepen autonomije, dok je London zadužen jedino za vojna pitanja i vanjsku politiku.

Gibraltar je jedini britanski prekomorski teritorij koji je bio unutar EU-a kao sastavni dio Šengenskog područja, što je ključno pitanje za više od 30.000 stanovnika, od kojih veliki broj radi u Španiji.

TRT Balkan / agencije