Navodi se da su Rusi u posljednja 24 sata izveli 59 zračnih napada na položaje i naselja ukrajinskih vojnika, a ispaljeno je više od 100 projektila iz protivzračne odbrane i tenkovskih raketnih sistema.     Foto: AA

Anna Malyar, zamjenica ministra odbrane Ukrajine, izvijestila je da je broj naselja oslobođenih tokom dvosedmične ofanzivne operacije na južnom frontu porastao na osam.

Malyar je u izjavi na svom profilu na društvenim mrežama navela da je ukrajinska vojska prošle sedmice izvela i ofanzivne i odbrambene operacije.

Navodeći da su Rusi rasporedili dodatne trupe na istoku kako bi zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u smjeru Bahmuta, Malyar je kazala:

"Intenzitet sukoba u ovom smjeru smanjio se prošle sedmice, ali su se sukobi nastavili. Ukupno 41 sukob dogodio se i naše su trupe napredovale na nekoliko područja."

Ističući da se prošlosedmični napad odvijao u nekoliko smjerova na južnom frontu, Malyar je dodala:

"Tokom dvosedmičnih ofanzivnih operacija u pravcima Berdjansk i Melitopolj, odbrambene snage Tavrije oslobodile su ukupno osam naselja, i to Novodarivku, Levadne, Storojeve, Makarivku, Blagodatne, Lobkove, Neskučne i Pjatihatke. Naše su trupe napredovale do osam kilometara. Vraćena kopnena površina iznosi 113 kvadratnih kilometara."

U saopćenju Generalštaba Ukrajine navodi se da su Rusi u posljednja 24 sata izveli 59 zračnih napada na položaje i naselja ukrajinskih vojnika, a ispaljeno je više od 100 projektila iz protivzračne odbrane i tenkovskih raketnih sistema.

Navodi se da su ubijeni i ranjeni civili, uključujući djecu, oštećena infrastruktura, uništeno više od 20 kuća i škola.

Ukrajinske zračne snage bombardirale su područja gdje su Rusi koncentrirani 10 puta u posljednja 24 sata.

"Naši vojnici su uništili neprijateljski helikopter Ka-52, tri bespilotne letjelice Shahed i sedam bespilotnih letjelica za izviđanje", piše u saopćenju.

Navodi se također da su ukrajinske raketne i topničke jedinice pogodile dva ruska komandna centra, četiri protivtenkovska raketna sistema, dva područja gdje su bili koncentrirani vojnici i oprema te dva skladišta municije.

TRT Balkan / agencije