Zalužnji nije iznio nikakve pojedinosti i nije rekao je li brojka koju je naveo uključivala sve vojno osoblje ubijeno u akciji.      Foto: Reuters

Gotovo 9.000 ukrajinskih vojnih osoba ubijeno je u sukobu s Rusijom, rekao je šef ukrajinskih oružanih snaga.

Čini se da je bilans koji je u ponedjeljak iznio general Valerij Zalužnji prvi koji je dao ukrajinski vojni vrh od početka ruskih napada 24. februara.

Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, rekao je na konferenciji održanoj u čast vojnih veterana i porodica poginulih, da je djeci potrebna zaštita u nekoliko dijelova zemlje, uključujući glavni grad Kijev.

"Oni zaista ne razumiju ništa što se dešava i definitivno im je potrebna zaštita... jer njihov otac je otišao na front i vjerovatno je među gotovo 9.000 ubijenih heroja", rekao je on.

Zalužnji nije naveo detalje i nije rekao da li brojka koju je naveo uključuje sve vojno osoblje poginulo u akciji, poput graničnih stražara.

Gubici su pretrpljeni na obje strane

Predsjednik Volodimr Zelenski rekao je na konferenciji da blizu milion ljudi brani Ukrajinu kao dio ukrajinskih oružanih snaga ili drugih službi.

Zalužnji nije rekao koliko je civila ubijeno niti koliko je ruskog osoblja, prema Kijevu, poginulo u borbama, ali Generalštab ukrajinskih oružanih snaga procjenjuje da je broj poginulih ruske vojske iznosio 45.400.

Rusija nije rekla koliko je njenih vojnika poginulo.

Pretrpljeni gubici nisu potvrđeni na obje strane, u, kako Rusija kaže, "specijalnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju svog manjeg susjeda i zaštitu zajednica koje govore ruski.

TRT World