Propalestinski demonstranti okupili su se u Gennevilliersu na Dan palestinske zemlje kako bi podržali Palestince.     Foto: AA

Stanovnici Gennevilliersa, predgrađa Pariza, postavili su 13.000 palestinskih zastava u znak sjećanja na djecu koja su ubijena u izraelskim napadima na Gazu.

Propalestinski demonstranti okupili su se u Gennevilliersu na Dan palestinske zemlje kako bi podržali Palestince.

Brojni građani su postavili palestinsku zastavu na zelenoj površini u gradu za svako dijete koje je ubijeno u Gazi od oktobra 2023. godine, kada su počeli napadi izraelske vojske na palestinsku enklavu.

Pored gradonačelnika Gennevilliersa Patricea Leclerca, skupu su prisustvovali zastupnica Francuske komunističke partije (PCF) Elsa Faucillon i građani.

Leclerc je na društvenim mrežama objavio da je na zelenoj površini u gradu tokom protesta postavljeno 13.000 palestinskih zastava.

U Palestini se 30. mart obilježava kao Dan palestinske zemlje, a tim povodom su proteklih dana širom palestinskih teritorija i u inozemstvu održani mirni protesti podrške Palestini.

Izrael je 30. marta 1976. godine zaplijenio hiljade hektara zemlje koja je pripadala Palestincima koji su živjeli u regiji Galileja. Nakon toga, palestinski narod je započeo generalni štrajk i održao demonstracije u znak protesta protiv ove uzurpacije.

Izraelska policija otvorila je vatru na Palestince koji su učestvovali u demonstracijama, ubivši najmanje šest i ranivši hiljade ljudi.

Ovaj incident, koji se dogodio u gradu Deir Hanna u regiji Galileja na sjeveru Izraela, dobio je veliki značaj jer je to bio prvi masovni sukob između policije i palestinskih demonstranata koji su izraelski državljani.

TRT Balkan / agencije