Teroristička grupa uništila je sela u Manbiju i prisilila stanovnike na raseljavanje dok su zauzimali regiju.    Foto: AA Archive

Teroristička organizacija PKK/YPG, koja je planirala održati takozvane lokalne izbore na teritorijama koje zauzima u Siriji, bila je prisiljena odgoditi glasanje nakon upozorenja Turkiye da neće dopustiti uspostavljanje terorističke države u regiji.

U objavi na Facebooku takozvane civilne uprave, organizacija je najavila da su takozvani lokalni izbori, koji su prethodno bili zakazani za 11. juni na okupiranim teritorijama, odgođeni za 18. august.

Teroristička organizacija je namjeravala legitimizirati sebe kroz ove takozvane izbore, koji su trebali obuhvatiti četiri provincije, uključujući Raqqu, Deir Ezzor, Aleppo i Al-Hasakah, kao i regije poput Al-Jazira (Hasakah i Qamishli), Al-Furat (Ayn al-Arab), Manbij, Afrin al-Shahba i Al-Tabqah.

Napori organizacije naišli su na protivljenje unutar Sirije, posebno od kurdskih političkih grupa koje su potisnute silom.

Veza SAD-a i PKK-a

Američki State Department naglasio je da se bilo kakvi izbori u Siriji trebaju održati pod određenim uslovima, ističući potrebu za slobodnim, poštenim i transparentnim izbornim procesima u zemlji.

Međutim, javnost i dalje preispituje stav Bretta McGurka, koordinatora Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće za Bliski istok i Sjevernu Afriku, i elemenata američke Centralne komande (CENTCOM) u vezi s naporima terorističke organizacije.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, tokom vježbe EFES-2024. 30. maja, naglasio je da sirijsko krilo PKK-a pojačava napore za uspostavljanje terorista tlačenjem lokalnog stanovništva i korištenjem različitih prisilnih metoda, uključujući protjerivanje nepoćudnih pojedinaca i upotrebu djece vojnika.

Izjavio je da je ovo dio šireg plana usmjerenog na Turkiye i regiju, a ne samo borba protiv Daesha.

Erdogan je ponovio jasan stav Turkiye protiv uspostavljanja terorističke države u blizini svojih južnih granica i upozorio da će Turkiye poduzeti potrebne mjere ako se suoči sa sličnim situacijama ponovo.

Raseljavanje stanovnika Manbija

Stanovnici Manbija, čije je teritorije prije osam godina okupiralo sirijsko krilo terorističke grupe PKK, YPG, u sjevernoj Siriji, protive se takozvanim lokalnim izborima koje teroristička organizacija planira održati u okupiranim regijama i vjeruju da je cilj toga podijeliti zemlju.

Općinski centar, grad i sela Manbija, čije stanovništvo gotovo 99 posto čine Arapi, okupirala je teroristička organizacija PKK/YPG uz podršku SAD-a 2016. godine.

SAD, koji je obećao da će pripadnici PKK/YPG-a napustiti Manbij, nije ispunio svoja obećanja. Civili koji bježe od metoda prisilne regrutacije, otmice djece, ovisnosti o drogama i iznude koje teroristička organizacija nameće pod izgovorom "poreza" na okupiranim teritorijama, migrirali su prema turskoj granici.

Raseljeni ljudi iz Manbija rekli su za agenciju Anadoliju da teroristička organizacija ima za cilj podijeliti Siriju s planom takozvanih lokalnih izbora. Abdulraheem Omar, koji je morao pobjeći od okupacije PKK/YPG-a i migrirati u okrug Jarablus, rekao je da teroristička grupa ni na koji način ne predstavlja narod Manbija.

"Ulaskom u Manbij, ograničili su slobodu izražavanja i korištenje prava te su provodili svoju terorističku i separatističku agendu koristeći ljude povezane s njima", rekao je.

Dalje je izjavio da YPG "služi stranim agendama koje imaju za cilj promijeniti demografiju zemlje i kvari mlade ljude uvlačeći ih u droge".

YPG ima strukturu koja "regrutuje samo djecu i žene, kvari ljude i objavljuje rat moralnim vrijednostima", dodao je.

„Pokušaj dezintegracije Sirije“

Drugi stanovnik Manbija, Abdullatif Hamo, rekao je: "Ova organizacija nas je protjerala s naše zemlje i iz naših domova prije otprilike 10 godina. Iako smo pokušavali mnogo puta da se vratimo tokom ovih 10 godina, nisu nas prihvatili jer smo arapskog porijekla."

Rekavši da su pripadnici YPG-a uništili i spalili njihove kuće, Hamo je dodao da oni "nemaju problema s Kurdima, ono što nas razdvaja su teroristi u Kandilu", misleći na područja koja okupiraju teroristi PKK-a u planinama Kandil u sjevernom Iraku.

"Čuli smo da će organizacija održati takozvane izbore. Ovo je pokušaj podjele Sirije. Sirija je jedinstvena država sa svim svojim etničkim porijeklima. Prva akcija terorista iz Kandila, koji godinama rade na podjeli Sirije, bila je održavanje izbora", rekao je.

"Teroristi koji dolaze iz Kandila žele ovdje uspostaviti državu. Oni nisu ni Sirijci. Sirijski Kurdi, Arapi, Druzi i suniti ne žele da se zemlja podijeli ni na koji način. Žele da Sirija ostane jedinstvena država", zaključio je.

TRT Balkan