Baume-Schneider je naglasila da trenutna situacija na ostrvu Lampedusa u Italiji, gdje je zabilježen priliv migranata, naglašava ograničenja Dablinskog sistema.    Foto: Reuters Archive

Švicarska je u četvrtak preduzela proaktivne mjere kako bi ojačala svoju južnu granicu s Italijom u očekivanju potencijalnog priliva neregularnih migranata, izjavila je ministrica pravde Elisabeth Baume-Schneider.

Baume-Schneider je za list La Liberte izjavila da je situacija na granici Ticoni trenutno pod kontrolom i naglasila da Švicarska ne očekuje da će doći do "katastrofalne situacije" po pitanju iregularnih migracija.

Vlasti su povećale broj graničnih službenika stacioniranih na južnoj granici sa Italijom kako bi ublažile opterećenje osoblja koje se bavi graničnom bezbjednošću.

Baume-Schneider je izjavila da je samo tri posto ilegalnih migranata presretnutih na južnoj granici podnijelo zahtjev za azil u Švajcarskoj, a većina ih želi koristiti tu zemlju kao tranzitnu tačku.

Kao jedno od ključnih pitanja istakla je potrebu za reformom sistema azila u okviru Schengenskog prostora kako bi se efikasno riješile krize.

Baume-Schneider je naglasila da trenutna situacija na ostrvu Lampedusa u Italiji, gdje je zabilježen priliv migranata, naglašava ograničenja Dablinskog sistema.

Zalaže se za stvaranje novog "Evropskog sporazuma o migraciji", koji bi uključivao Švajcarsku, koji bi trebao promovisati pravedniju raspodjelu migracionog tereta među evropskim zemljama.

Baume-Schneider je ponovila spremnost Švajcarske da pruži finansijsku i kadrovsku podršku za uspostavljanje mehanizma vezanog za migracije, ističući proaktivan pristup zemlje rješavanju ovog pitanja.

Došlo je do značajnog povećanja broja neregularnih migranata koji su stigli u Italiju prelaskom Mediterana u odnosu na prethodne godine.

Austrija i Francuska povećale su granične kontrole, a Njemačka je suspendovala mehanizam dobrovoljne podjele s Italijom, navodeći kao razlog nepoštivanje Dablinskog sporazuma.

TRT Balkan / agencije