Naveo je da to znači prelazak sa spore proizvodnje u vrijeme mira na brzu proizvodnju, koja je neophodna u vrijeme sukoba.     Foto: Reuters Archive

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će se još dugo suočavati sa Rusijom i pozvao evropske zemlje da povećaju proizvodnju oružja.

U izjavi njemačkom listu "Welt am Sonntag" osvrnuo se na ukrajinski rat i rekao da bi se evropska ekonomija trebala mnogo više fokusirati na proizvodnju oružja i municije.

"Moramo poboljšati i proširiti našu industrijsku bazu kako bismo mogli povećati naše zalihe Ukrajini i napuniti vlastite zalihe", rekao je Stoltenberg.

Naveo je da to znači prelazak sa spore proizvodnje u vrijeme mira na brzu proizvodnju, koja je neophodna u vrijeme sukoba.

Stoltenberg je istakao da su kompanijama koje proizvode oružje u ekonomijama slobodnog tržišta potrebni potpisani ugovori za povećanje proizvodnje.

Ističući da zapadne zemlje imaju sredstva da nadmaše Rusiju i u proizvodnji i u investicijama, Stoltenberg je rekao: "Ekonomska i industrijska moć Zapada nadmašuje Rusiju".

Stoltenberg je tvrdio da ako se proizvodnja oružja ne poveća, ruski predsjednik Vladimir Putin može imati koristi od toga i da će sigurnost Evrope biti ugrožena.

"Putin priprema rusku ekonomiju za dugi rat. Pošto Rusija usmjerava cijelu svoju ekonomiju ka ratu, moramo učiniti više za našu sigurnost", rekao je Stoltenberg.

Navodeći da je postignut napredak u alijansi, Stoltenberg je rekao da su u NATO-u za šest mjeseci sklopljeni sporazumi o municiji u vrijednosti od 10 milijardi dolara.

Stoltenberg je naveo da razumije one koji žele da ulože više novca u obrazovanje i zdravstvo, ali da su škole, bolnice i industrija zaštićene od strane oružanih snaga i dodao: "Zato je važno ulagati u našu sigurnost."

Stoltenberg je naglasio da nijedna zemlja NATO-a trenutno nije pod direktnom vojnom prijetnjom od Rusije.

TRT Balkan / agencije