Šef turske diplomacije Cavusoglu je istakao da će njegova zemlja odlučno nastaviti svoju borbu protiv terorizma u sklopu operacije “Kandža-mač“.     Foto: AA

Ministri vanjskih poslova Republike Turkiye i Finske Mevlut Cavusoglu i Pekka Haavisto razgovarali su o procesu proširenja NATO-a u kontekstu prijema Finske i Švedske.

Neimenovani diplomatski izvori saopćili su da su Cavusoglu i Haavisto telefonski razgovarali i o aktuelnoj situaciji u ratom pogođenoj Ukrajini, kao i o istanbulskom sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Više od deset miliona tona ukrajinskog žita isporučeno je otkako su Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale taj sporazum krajem jula. Nedavno je produžen za još 120 dana, ponovno posredničkim naporima Turkiye i UN-a.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je istakao da će njegova zemlja odlučno nastaviti borbu protiv terorizma u sklopu operacije “Kandža-mač“.

U nedjelju je Turkiye pokrenula operaciju, prekograničnu zračnu operaciju “Kandža-mač“ protiv terorističke grupe YPG/PKK koja ima ilegalna skrovišta na sjeveru Iraka i Sirije.

Zračni napadi uslijedili su kao odgovor na teroristički napad koji su teroristi YPG/PKK-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i ubili šest osoba, a 81 je povrijeđena.

TRT Balkan / agencije