Premijer Velike Britanije Rishi Sunak sastao se sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom.      Foto: AA

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak sastao se u njegovom uredu sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je posjetio London prije odlaska u litvanski Vilnius na samit NATO-a.

Sunak i Biden su fotografisani ispred vrata Downing Streeta 10, a nakon 40-minutnog sastanka Biden je pohvalio odnose SAD-a i Velike Britanije, rekavši da su čvrsti kao stijena.

Biden je rekao da ne može da se sastane sa bližim prijateljem i većim saveznikom, uprkos nedavnim nesuglasicama oko toga da li bi pridruživanje Ukrajine NATO-u trebalo da bude ubrzano i planovima Washingtona da Ukrajinu snabdijeva kasetnom municijom.

U intervjuu u nedjelju, Biden je rekao da Kijev nije spreman za pridruživanje NATO-u i da bi članstvo moglo biti tek kada se rat završi, dok je Velika Britanija glasno govorila o brzom pristupanju Ukrajine Sjevernoatlantskom savezu.

Odluka SAD da naoruža Ukrajinu kontroverznim kasetnim bombama izazvala je razdor među članicama NATO-a uoči samita alijanse ove sedmice u Vilniusu. Britanski premijer nedavno je rekao da Velika Britanija obeshrabruje upotrebu oružja.

Tokom njihovog kratkog sastanka u Londonu, Sunak i Biden su navodno razgovarali o bilateralnim odnosima i razmotrili su načine za dalje jačanje saradnje za zajedničku ekonomsku sigurnost.

“Mi stojimo kao dva najčvršća saveznika u tom savezu i znam da ćemo htjeti učiniti sve što možemo da ojačamo euroatlantsku sigurnost“, rekao je Sunak.

Nakon sastanka sa Sunakom, Biden je napustio centar Londona i krenuo na zapad tog grada na svoj prvi lični sastanak s kraljem Charlesom III u palati Windsor.

TRT Balkan / agencije