Komentari iz Vašingtona u kojima se kaže da ruski poljoprivredni izvoz ne podleže jednostranim sankcijama nije “ništa manje licemeran“, kaže potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.        Foto: Reuters

„Bez konkretnog napretka u rešavanju ovih sistemskih problema, sva obećanja zapadnjaka o humanitarnim izuzećima od njihovih sankcija, uveravanja o posvećenosti globalnoj sigurnosti hrane i izrazi podrške naporima generalnog sekretara UN-a nisu ništa drugo do namerne lukave i otvorene laži“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.

Zaharova je rekla da su reakcije Zapada, posebno Vašingtona i delegacije EU u Moskvi, u vezi sa objavom stava Rusije o proširenju Crnomorske inicijative za žito, ”opečaćene licemerjem, neprofesionalizmom i potpunim izvrtanjem stvarnih činjenica“.

Prema Zaharovoj, Zapad “nije sumnjao“ da će dogovor o žitu slediti “scenario koji im je bio koristan“ kada je ruski izvoz bio blokiran, a izvoz žitarica iz Ukrajine nastavio da donosi “značajan profit režimu u Kijevu“.

Ona je dalje opisala komentare iz SAD-a, u kojima se navodi da ruski poljoprivredni izvoz nije predmet jednostranih sankcija, kao “ništa manje licemerne“.

“Nije bilo i nema napretka u ponovnom povezivanju Rosselkhozbank sa SWIFT-om, obnavljanju isporuka poljoprivrednih mašina i rezervnih delova u Rusiju, ukidanju ograničenja osiguranja i pristupa lukama za ruske brodove i teret, kao i deblokadi računa i finansijskih aktivnosti domaćih kompanija za proizvodnju đubriva“, rekla je ona.

Prošlog jula su su u Istanbulu Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su pauzirane nakon što je rat između Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022.

Ugovor, produžen za 120 dana u novembru 2022. godine, ističe u subotu.

TRT Balkan