Putin je rekao da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izbjegava mirovne pregovore jer bi to "zahtijevalo od njega da ukine vanredno stanje i održi predsjedničke izbore, a njegove šanse za pobjedu su blizu nule."     Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da Moskva podržava "potpuni i konačni kraj" ukrajinskog sukoba, a ne "neku vrstu primirja ili prekida vatre".

Putin je tokom konferencije za novinare u Moskvi s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ponovio zahtjev da se ukrajinske snage moraju povući iz regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja.

Kako je kazao, ostali uslovi su "predmet za razmatranje".

"Rusija je posvećena potpunom i konačnom rješavanju sukoba. Uslovi za to su navedeni u mom govoru – povlačenje svih trupa iz regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožja. Postoje i drugi uslovi koji su predmet razmatranja u toku eventualnog zajedničkog rada“, istakao je Putin.

Putin je rekao da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izbjegava mirovne pregovore jer bi to "zahtijevalo od njega da ukine vanredno stanje i održi predsjedničke izbore, a njegove šanse za pobjedu su blizu nule."

Što se tiče odnosa Rusije sa Evropskom unijom, Putin je rekao da su oni trenutno "na najnižem nivou" i da je s Orbanom razgovarao o budućoj bezbjednosnoj arhitekturi u Evropi.

Kako je kazao Putin, Orban je tokom razgovora iznio zapadne stavove, uključujući i one o Ukrajini.

"Premijerovu posjetu doživljavamo kao pokušaj da se obnovi dijalog i da mu damo dodatni podsticaj", rekao je Putin.

Orban je rekao da Budimpešta smatra da je osiguranje mira u Evropi glavni zadatak tokom mađarskog predsjedavanja Vijećem EU-a, zbog čega je došao u Moskvu.

"Želio sam da znam koji je najkraći put do okončanja rata i htio sam da znam mišljenje predsjednika o tri pitanja – šta on misli o postojećim mirovnim inicijativama o Ukrajini, mogućnosti prekida vatre i mirovnim pregovorima - kakav bi trebao biti redoslijed njihovog održavanja i vizija Evrope nakon rata”, rekao je Orban.

Premijer je naglasio da posljednjih godina "gotovo da nije bilo zemalja koje bi mogle imati kontakte s obje strane, a Mađarska je jedna od rijetkih".

"Ima još dosta koraka da se poduzmu kako bismo se približili kraju rata. Mi smo danas napravili najvažniji korak uspostavljanjem kontakata i nastavićemo raditi u tom pravcu", kazao je Orban.

TRT Balkan / agencije