Ruski predsjednik tvrdi da su zapadne elite dugo vremena njegovale Ukrajinu kako bi stvorile sukob kakav danas postoji.      Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je istinski neprijatelj njegove zemlje Zapad, a ne sama Ukrajina.

“Poenta nije u tome da oni pomažu našem neprijatelju, već su oni naš neprijatelj, oni rješavaju svoje probleme svojim ukrajinskim rukama“, rekao je Putin tokom sastanka u vojnoj bolnici u Moskovskoj oblasti.

Ističući da je situacija takva stoljećima i da se nastavlja, Putin je rekao da Ukrajina sama po sebi nije neprijatelj Rusiji, već oni koji namjeravaju da “unište rusku državnost“ i da Moskvi nanesu “strateški poraz“.

“Postoje ljudi koji saosjećaju s nama, ali postoje i takozvane zapadne elite za koje je postojanje Rusije, barem u njenom sadašnjem kvalitetu, u sadašnjoj veličini, kako oni misle, neprihvatljivo“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je dalje iznio tvrdnju da su zapadne elite dugo vremena njegovale Ukrajinu kako bi stvorile sukob kakav danas postoji.

“Na našu nesreću, oni su postigli, stvorili ovaj sukob i pokušavaju da uz pomoć Ukrajinaca riješe svoj zadatak, odnosno zadatak borbe protiv Rusije“, rekao je on.

Komentarajući nedavni udar Ukrajine na ruski grad Belgorod koji je rezultirao smrću 24 osobe, Putin je rekao da Rusija ne bi trebala uzvratiti udarima na mjesta s civilnim stanovništvom u Ukrajini.

On je rekao da će se Rusija pobrinuti da svi takvi zločini budu kažnjeni te je napad na Belgorod nazvao terorističkim napadom.

TRT Balkan / agencije