Zahtijevali su donošenje hitnih mjera za niske otkupne cijene sa farmi kao i politiku slobodne trgovine.          Foto: AA

Poljoprivrednici na jugu Francuske ponovo su izašli na ulice zbog nezadovoljstva mjerama koje je najavila Vlada.

Grupa poljoprivrednika u gradu Guingampu blokirala je cestu Kernilien. Demonstranti su u konvoju sa traktorima bacali smeće i slamu na cestu koje su potom zapalili.

Zahtijevali su donošenje hitnih mjera za niske otkupne cijene sa farmi kao i politiku slobodne trgovine.

Vlada je u januaru najavila mjere za smirivanje tenzija i uspjela uvjeriti neke poljoprivrednike da prekinu proteste, ali se te mjere, smatraju poljoprivrednici, ne sprovode dovoljno konkretno.

Poljoprivrednici ovaj put traže pojednostavljenu administraciju, da se ne uvde nove zabrane upotrebe pesticida, prekid poskupljenja traktorskog goriva i bolju kompenzaciju nakon katastrofa.

Također su kritikovali sve veći pritisak propisa Evropske unije (EU), uključujući Evropski zeleni dogovor i Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Protesti su počeli u januaru kada su demonstranti blokirali autoputeve u jugozapadnoj Francuskoj.

Premijer Francuske Gabriel Attal najavio je niz mjera i odustao od povećanja cijena goriva.

Slični protesti poljoprivrednika održani su i u Italiji i Grčkoj. Evropom se šire protesti poljoprivrednika koji su doživjeli kulminaciju 1. februara tokom samita lidera Evropske unije (EU) u Briselu.

TRT Balkan / agencije