Arapski i zapadni lideri zagovaraju reforme u Palestinskoj upravi dok razmatraju moguće napore obnove.    Foto: AP

Palestinske organizacije, uključujući Hamas i Fatah, izjavile su da će nastojati postići "jedinstvo djelovanja" u suočavanju s Izraelom nakon susreta predstavnika na pregovorima koje je organizirala Rusija.

U priopćenju palestinskih organizacija predstavljenih u Moskvi u petak stoji da će uslijediti "skorašnji dijalog" kako bi se postiglo jedinstvo pod okriljem Organizacije za oslobađanje Palestine (PLO).

Sastanak u Moskvi u četvrtak okupio je Hamas, palestinski Islamski džihad , Fatah i druge palestinske grupe kako bi razgovarale o ratu Izraela u Gazi i eventualnom razdoblju nakon rata.

Ovaj sastanak uslijedio je nakon ostavke vlade Palestinske uprave koju predvodi Fatah i koja ima sjedište na okupiranoj Zapadnoj obali.

Odlazeći premijer Mohammad Shtayyeh pozvao je na unutarpalestinski konsenzus prilikom najave svoje ostavke, a neki analitičari smatraju da bi se ovaj razvoj događaja mogao otvoriti put za vladu tehnokrata koja bi mogla djelovati na Zapadnoj obali i u Gazi koja je pod vlašću Hamasa nakon rata.

Arapski i zapadni lideri insistiraju na reformama u Palestinskoj upravi dok raspravljaju o mogućim naporima obnove.

Izjava navodi da su "konstruktivni" razgovori u četvrtak rezultirali suglasjem o nekoliko pitanja, uključujući potrebu povlačenja izraelskih snaga iz Gaze i stvaranje palestinske države.

Ruski diplomatski pristup

I dok Zapadne sile smatraju Hamasa i Palestinski Islamski džihad "terorističkim" entitetima, PLO je međunarodno priznat kao predstavnik Palestinaca u palestinskim područjima i dijaspori.

Razgovori u proteklim godinama o integraciji Hamasa u PLO završili su neuspjehom.

Moskva se u posljednjim godinama trudi održati dobre odnose sa svim akterima u palestinskim otporničkim skupinama, uključujući Hamas. Odnosi Rusije s Izraelom postali su napeti uslijed kritika Moskve zbog izraelske brutalnosti u Gazi i odbacivanja palestinske države.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofenzivu na Gazu nakon napada palestinske skupine Hamasa 7. listopada, prema tvrdnjama Tel Aviva, u kojem je poginulo gotovo 1,200 ljudi.

Najmanje 30,035 Palestinaca od tada je poginulo, a 70.457 drugih je ozlijeđeno uslijed masovnih razaranja i nestašica osnovnih potrepština.

TRT Balkan