Njemačka: Prošle godine zabilježeno 898 slučajeva rasizma protiv muslimana

Njemačka: Prošle godine zabilježeno 898 slučajeva rasizma protiv muslimana

Među dokumentovanim slučajevima su provokativne izjave, uvrede, prijetnje i napadi na muslimane.
U izvještaju je navedeno da je u 2022. godini zabilježeno 898 slučajeva antimuslimanskog rasizma, što bi značilo da se dnevno bilježe po dva takva slučaja.           Foto: AA

U Njemačkoj je prošle godine zabilježeno 898 slučajeva rasizma protiv muslimana, navedeno je u izvještaju o antimuslimanskom rasizmu, koji je po prvi put pripremio Savez protiv islamofobije i antimuslimanske mržnje, koji djeluje u Njemačkoj uz podršku Ministarstva porodice.

U izvještaju je navedeno da je u 2022. godini zabilježeno 898 slučajeva antimuslimanskog rasizma, što bi značilo da se dnevno bilježe po dva takva slučaja.

Među dokumentovanim slučajevima su provokativne izjave, uvrede, prijetnje i napadi na muslimane.

U izvještaju je naglašeno da je rješenje senzibiliziranje društva, ističući da su posebno pokrivene žene i studentice izložene velikoj diskriminaciji.

"Ono što nam je hitno potrebno je prava solidarnost sa onima koji su time pogođeni", poručeno je u izvještaju.

Menadžerica "CLAIM-a" Rima Hanano izjavila je da je antimuslimanski rasizam svakodnevan i često bolno iskustvo za mnoge ljude.

Navela je da su predstavili akcioni plan od deset tačaka po ovom pitanju.

Hanano je kazala da se antimuslimanski rasizam često ne primjećuje u svakodnevnom životu.

"Iskustva onih koji su pogođeni ovom situacijom često se dovode u pitanje od strane vlasti i javnosti. Ono što nedostaje nije samo razumijevanje i prepoznavanje antimuslimanskog rasizma. Ono što nam je hitno potrebno jeste istinska solidarnost sa pogođenima, zabrana mržnje koju svakodnevno doživljavaju", istakla je Hanano.

Dr. Cihan Sinanoglu iz Njemačkog centra za integracijske i migracijske studije (DeZIM) izjavio je da su muslimanke diskriminirane u zdravstvenom sistemu.

Istraživačica CLAIM-a Elisabeth Walser također je istakla da je rasizam s kojim se suočavaju muslimani u zemlji možda veći jer mnogi ljudi ne prijavljuju ove slučajeve ili nisu svjesni institucija koje treba konsultovati da ih prijave.

Navela je da mnoge žrtve antimuslimanskog rasizma ili nemaju povjerenja u sigurnosne vlasti ili ne znaju kako ove slučajeve kategorizirati kao antimuslimanski rasizam.

Walser je istakla važnost potpune borbe protiv antimuslimanskog rasizma.

U izvještaju, koji uključuje i primjere rasističkog ponašanja kojima su muslimani izloženi, napominje se da su se povećali rasistički napadi na mlade i djecu, a trudnice koje su pokrivene su udarane nogama u stomak.

TRT Balkan / agencije