Strane pregovaraju o mogućem proširenju sporazuma koji ističe 19. novembra da obuhvati i ruske žitarice i gnojivo.     Foto: Reuters

Rusija će do 18. novembra odlučiti da li će obnoviti sporazum o isporuci žitarica u skladu s postojećim podacima, rekla je u četvrtak portparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova.

Navela je da dio sporazuma koji se odnosi na isporuku ruskog žita i đubriva nije sproveden.

"Ne vidimo rezultate u tom pogledu. To je činjenica. Ova situacija nam ne odgovara. Dogovor je postignut u obliku paketa, a svi dijelovi moraju biti implementirani", rekla je novinarima u Moskvi.

Kako je kazala, riječ je o ruskoj hrani i đubrivima, koje će rado isporučiti zemljama kojima je to potrebno prema sporazumu.

"Računi u pojedinim bankama su blokirani i stoga se uplate ne mogu izvršiti. To se dogodilo zbog sankcija Zapada", rekla je Zakharova.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina u julu su postigle sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru, koji je bio obustavljen zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru.

Strane pregovaraju o mogućem proširenju sporazuma koji ističe 19. novembra da obuhvati i ruske žitarice i gnojivo.

U Istanbulu je oformljen i Centar za zajedničku koordinaciju, kojeg čine stručnjaci triju strana, koji nadzire implementaciju sporazuma.

Osvrćući se na Palestinu, ona je naglasila da "upotreba nasilja, politika naseljavanja i jednostrana revizija svetog statusa Al-Qudsa (Jerusalema) komplikuju situaciju".

"Smatramo da će se ovaj ćorsokak riješiti nastavkom pregovora Palestine i Izraela, obnavljanjem međunarodne interakcije, posebno u okviru bliskoistočnog kvarteta (Rusija, SAD, EU, UN)", kazala je Zakharova.

Više od 100 Palestinaca ubile su izraelske snage od početka 2022. godine, što je najveći broj žrtava na okupiranoj Zapadnoj obali, prema podacima UN-a.

TRT Balkan / agencije