Šefovi diplomacija imali su na dnevnom redu tri najvažnija geopolitička pitanja u ovom trenutku - Bliski istok, Ukrajinu i Sahel.      Foto: AFP

Mađarska je u ponedjeljak blokirala sankcije protiv židovskih nasilnih doseljenika na Zapadnoj obali i ministri vanjskih poslova država članica EU-a odlučili su da će nastaviti s raspravom o tome kako se postaviti prema ekstremističkim doseljenicima koji napadaju palestinske civile.

“Raspravljali smo o daljnjim sankcijama i odlučili smo nastaviti razmatrati kako se postaviti prema ekstremističkim doseljenicima koji neselektivno napadaju palestinske civile na Zapadnoj obali”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je da je njegova zemlja ostala jedina koja se protivila uvrštenju izraelskih doseljenika na popis sankcioniranih.

“Na početku rasprave bile su jedna ili dvije države koje su imale stajalište slično našem, ali su ga polako promijenile i Mađarska je na kraju ostala jedina koja nije podržala prijedlog”, rekao je Szijjarto.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je sukob između Izraela i Hamasa već poprimio regionalni karakter i da se prelijeva na okolne zemlje.

“Ne bi se smjelo dogoditi da se na okolne zemlje proširi sukob koji se već negativno odražava na njihova gospodarstva, prije svega tu mislim na Egipat”, rekao je Grlić Radman.

Šefovi diplomacija imali su na dnevnom redu tri najvažnija geopolitička pitanja u ovom trenutku - Bliski istok, Ukrajinu i Sahel.

TRT Balkan / agencije