Kremlj: Potraga za mirom u Ukrajini bez učešća Rusije je apsurdan proces

Kremlj: Potraga za mirom u Ukrajini bez učešća Rusije je apsurdan proces

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da nema preduslova za početak mirovnih pregovora.
Moskva je započela svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u februaru 2022. godine u nastojanju da "demilitarizuje i denacifikuje" Ukrajinu.                 Foto: AA

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je nazvao potragu za "formulom mira" za Ukrajinu bez učešća Rusije "apsurdnim procesom koji nema potencijal za rezultate".

"Ova 'formula mira', koja se često spominje, znate, ovdje samo trebate otvoriti oči i pogledati činjenice - oni pokušavaju da traže formulu za mir bez učešća Rusije" rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, pozivajući se na mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog od deset tačaka koji je predstavljen prošle godine.

Pesko je potom istakao:

"U najmanju ruku, ovo je apsurdan proces. Ovo je proces koji nema potencijal za bilo kakve rezultate."

Zelenski je u oktobru 2022. godine potpisao dekret kojim je izglednost bilo kakvih ukrajinskih pregovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom formalno proglašena "nemogućom".

Moskva je započela svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u februaru 2022. godine u nastojanju da "demilitarizuje i denacifikuje" Ukrajinu.

Peskov se složio sa Zelenskim koji je u utorak izjavio da pitanje mirovnih pregovora s Rusijom ovih dana nije aktuelno.

"Smatramo zaista da ta tema sada nije aktuelna i više puta smo govorili da nema osnova i nema preduslova za takve pregovore”, rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je pozdravio glasanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o rezoluciji Rusije koja poziva na borbu protiv heroizacije nacističke ideologije, koju je podržalo 118 država, dok je protiv bilo 49, među kojima su Kanada, Japan, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države.

TRT Balkan / agencije