"U 977 gradova proglašena je uzbuna, a u 681 od ovih gradova proglašena je crvena uzbuna", naveli su.     Foto: AA

Šumski požari u Kolumbiji uništili su od novembra prošle godine više od 17.000 hektara površine, saopštile su vlasti u petak, dok se zemlja suočava s rekordnim temperaturama u januaru.

"U ovom periodu zabilježeno je više od 340 požara, potaknutih dugotrajnom sušom, rekordnim vrućinama i vremenskim fenomenom El Nino", rekla je ministrica zaštite okoliša Susana Muhamad i dodala da je 26 požara još uvijek aktivno.

Kolumbija se od ponedjeljka bori s novim valom požara u blizini glavnog grada, uključujući i neke u planinama koje gledaju na Bogotu, a vlasti su savjetovale stanovnike koji žive u blizini izgorjelih područja da izbjegavaju izlazak napolje zbog lošeg kvaliteta zraka.

Kolumbijski institut za hidrološka i meteorološka istraživanja (IDEAM) je naveo da su posljednjih dana u zemlji zabilježeni temperaturni rekordi i da su se požari proširili na nova mjesta.

U saopštenju se navodi da su šumski požari zabilježeni u mnogim gradovima administrativne regije Cundinamarca, posebno u glavnom gradu Bogoti.

"U 977 gradova proglašena je uzbuna, a u 681 od ovih gradova proglašena je crvena uzbuna", naveli su.

Lokalni mediji su objavili da Sjedinjene Američke Države, Čile, Kanada i Peru šalju timove u Kolumbiju kako bi im pomogli u borbi protiv požara.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro najavio je da će zatražiti "međunarodnu pomoć" zbog šumskih požara koji traju već duže vrijeme i ne mogu se kontrolisati u raznim dijelovima zemlje.

TRT Balkan / agencije