"Trenutno je najhitnija stvar i najrealniji cilj u vezi sa ukrajinskom krizom da se tenzije smanje što je prije moguće", rekao je Wang mađarskom kolegi.           Foto: AA

Kina je spremna da sarađuje s Mađarskom na okupljanju "više snaga koje podržavaju mir" u Ukrajini, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang Yi je tokom telefonskog razgovora s šefom mađarske diplomatije Peterom Szijjartom rekao da je Peking spreman da se "udruži sa Mađarskom kako bi se okupilo više snaga koje podržavaju mir, dalo racionalnije glasove i gurnula situacija ka političkom rješenju".

Telefonski poziv uslijedio je nakon putovanja mađarskog premijera Viktora Orbana u Kinu početkom ovog mjeseca, gdje se sastao sa kineskim liderom Xi Jinpingom.

"Trenutno je najhitnija stvar i najrealniji cilj u vezi sa ukrajinskom krizom da se tenzije smanje što je prije moguće", rekao je Wang mađarskom kolegi.

Pohvalivši Mađarsku za "konstruktivnu ulogu u posredovanju za mir“, Wang je rekao da sve strane (u sukobu u Ukrajini op.a.) moraju postići konsenzus što je prije moguće o principima bez širenja bojnog polja, bez eskalacije borbi kako bi se stvorili uslovi za prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora.”

Otkako je Mađarska početkom ovog mjeseca preuzela predsjedavanje EU-om, Orban je posjetio Rusiju, Ukrajinu i Kinu, a prošle sedmice se sastao i s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump je spreman da "odmah" djeluje kao posrednik u miru u ratu Rusije i Ukrajine ukoliko bude izabran u novembru, rekao je Orban.

Njegove posjete Ukrajini, Rusiji, Kini i SAD-u opisane su kao "mirovna misija" koja ima za cilj posredovanje u okončanju ruskog rata u Ukrajini, koji traje više od dvije godine.

On je također posjetio Azerbejdžan kako bi prisustvovao sastanku Organizacije turkijskih država, u kojoj Mađarska ima status posmatrača.

Mađarska, koja je 1. jula preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje EU-om, tvrdi da Orban nije vodio posjete u ime Unije, već isključivo u svojstvu premijera zemlje.

TRT Balkan / agencije