U Rimu je razgovarano o načinima na koje italijanske kompanije, u partnerstvu sa međunarodnim vladama, organizacijama i ukrajinskim kompanijama, mogu učestvovati u obnovi Ukrajine.       Foto: Reuters

Italijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je u srijedu da se ubrza proces prijema Ukrajine u Evropsku uniju (EU).

Obraćajući se na bilateralnoj konferenciji u Rimu o obnovi Ukrajine, Meloni je izjavila da je najinteligentniji način da se zahvale Ukrajincima za njihove napore u reformisanju zemlje dok se bore protiv Rusije jeste da se ubrza mogućnost da se pridruže EU.

"Moramo priznati ogromne napore koje Kijev preduzima, čak i tokom rata, da reformiše svoj sistem i približi ga ciljevima koje je tražila Evropska komisija", rekla je ona i dodala da je od suštinske važnosti priznati ove napore ubrzavanjem i brzim pokretanjem pregovora za ulazak u EU.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU manje od nedelju dana nakon početka ruskog rata protiv te zemlje 24. februara prošle godine. Status kandidata je dobila u junu, čime je pokrenut proces integracije koji bi mogao potrajati mnogo godina.

U Rimu je razgovarano o načinima na koje italijanske kompanije, u partnerstvu sa međunarodnim vladama, organizacijama i ukrajinskim kompanijama, mogu učestvovati u obnovi Ukrajine.

Ukrajinski predstavnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, pozvali su kompanije da što prije počnu ulagati u sektore od infrastrukture, tehnologije, zdravstva do poljoprivrede.

"Rekonstrukcija počinje sada. Jedinstveni smo u odbrani i jedinstveni smo u obnovi", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Svjetska banka je u martu procijenila da će u narednih 10 godina biti potrebno više od 400 milijardi dolara za obnovu ključne infrastrukture, proizvodnih pogona i drugih vitalnih zgrada uništenih u ratu u Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici identifikovali su energetiku, građevinarstvo, tehnologiju, poljoprivredu, odbranu, farmaciju i deminiranje kao prioritetne sektore kojima je potrebna hitna pažnja.

Italijanski zvaničnici su izjavili da je postignut niz preliminarnih sporazuma o poslovnom partnerstvu, čime je otvoren put za direktne investicije u narednim mjesecima.

TRT Balkan / agencije