Francuska: U Parizu protest kojim se poziva na okončanje genocida u Gazi

Francuska: U Parizu protest kojim se poziva na okončanje genocida u Gazi

Pristalice Palestine i Libana okupile su se na Trgu Republike u Parizu.
Demonstranti su tražili okončanje genocida u Gazi, gdje se nastavljaju izraelski napadi.              Foto: AA

U Parizu, glavnom gradu Francuske, održan je propalestinski protest na kojem su građani tražili okončanje genocida u Pojasu Gaze.

Pristalice Palestine i Libana okupile su se na Trgu Republike u Parizu.

Demonstranti su tražili okončanje genocida u Gazi, gdje se nastavljaju izraelski napadi.

Demonstranti, koji žele da izraelska vojska zaustavi napade na Pojas Gaze i Liban, reagovali su i na napad Izraela na izbjeglički kamp Jabalija, gdje se nalaze raseljeni Palestinci na sjeveru palestinske enklave.

Noseći palestinske i libanske zastave, demonstranti su uzvikivali slogane: "Slobodna Palestina" i "Živio otpor Palestine".

Na dva stabla na Trgu Republike okačen je transparent sa natpisom: "Omiljene mete Izraela". Ispod transparenta nalazila se dječja odjeća i dijelovi lutaka obojeni crvenom bojom, što predstavlja krv.

Među onima koji su prisustvovali demonstracijama bili su liderka Zelene stranke (EELV) Marine Tondelier, krajnje levičarski zastupnik u parlamentu iz stranke Nepopustljiva Francuska (LFI) Thomas Portes i francuski advokat palestinskog porijekla Salah Hamouri, autor knjige "Zatvorenik Jerusalema".

Tondelier je izjavila da se osjeća bespomoćno pred onim što se dešava u Pojasu Gazi. Dodala je da su svjetski lideri zatvorili oči pred djelovanjem izraelske vojske u palestinskoj enklavi.

Portes je rekao da su užasnuti fotografijama i snimcima koji dolaze iz Gaze, a na kojima se mogu vidjeti spaljena i raskomadana tijela Palestinaca.

Navodeći da će oni koji podržavaju genocid i masakre u Pojasu Gaze završiti na "smetlištu historije", Portes je kazao:

"Njihove ruke su zauvijek umrljane krvlju Palestinaca. Oni će nositi ovaj užas kroz život."

Optužio je zapadne vlade da više vole trgovinu oružjem u milijardama eura nego živote desetina hiljada Palestinaca.

Hamouri, advokat palestinskog porijekla, također je rekao da su na ulicama više od godinu dana kako bi reagovali na genocid u Gazi.

TRT Balkan / agencije