Mjere su usmjerene na sektore energetike, finansija, transporta i trgovine, objavio je Evropski savjet.      Foto: Getty Images

Evropska unije je usvojila 14. paket sankcija Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine koji je počeo u februaru 2022. godine, objavio je u ponedjeljak Evropski savjet.

“Savjet je danas usvojio 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera koje zadaju dalji udarac režimu Vladimira Putina i onima koji održavaju njegov ilegalni, ničim izazvan i neopravdani agresorski rat protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje sankcije će pogoditi sektore ruske ekonomije visoke vrijednosti kao što su energetika, finansije i trgovina i otežati zaobilaženje sankcija EU-a.

Paket uključuje restriktivne mjere za dodatnih 116 pojedinaca i entiteta "odgovornih za radnje koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine".

Paket zabranjuje sva buduća ulaganja i izvoz u LNG projekte u izgradnji u Rusiji.

Evropska unija je uvela zabranu evropskim bankama izvan Rusije da koriste sistem za razmjenu finansijskih poruka SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka), koji je ruski ekvivalent SWIFT-u.

TRT Balkan / agencije