Europska unija je usvojila svoj 13. paket sankcija protiv Rusije zbog tekućeg rata Moskve protiv Ukrajine.      Foto: Reuters

Europska unija (EU) je u petak usvojila svoj 13. paket sankcija protiv Rusije zbog tekućeg rata Moskve protiv Ukrajine, koji je započeo u 24. februara 2022.

"Vijeće EU-a usvojilo je danas, s obzirom na drugu godinu od početka ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, trinaesti paket restriktivnih mjera protiv režima (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, onih koji su odgovorni za održavanje njegove nezakonitosti, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga bitno podržavaju", rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Sankcije uključuju restriktivne mjere za dodatnih 106 pojedinaca i 88 subjekata koje Brisel optužuje za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

"Određeni podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU-a zabranjeno im je stavljati sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što im onemogućuje ulazak ili tranzit kroz područja EU-a", stoji u saopćenju EU-a.

Na listu sankcija dodano je 27 subjekata za koje se u izjavi navodi da direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u ratu protiv Ukrajine.

Ti će subjekti podlijegati strožim izvoznim ograničenjima robe i tehnologije s dvojnom namjenom, kao i robe i tehnologije koji mogu pomoći Rusiji da tehnološki unaprijedi svoje odbrambene i sigurnosne sektore.

TRT Balkan / agencije