EU spremna podržati napore UN-a za otvaranje humanitarnih koridora za Gazu

EU spremna podržati napore UN-a za otvaranje humanitarnih koridora za Gazu

EU dijeli zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi.
“EU podržava poziv generalnog sekretara UN-a (Antonija) Guterresa i spremna je podržati napore UN-a da pomognu u ublažavanju situacije”, rekao je Eric Mamer.     Foto: AA

Podržavajući poziv Ujedinjenih nacija (UN), Evropska komisija je u petak saopštila da je Evropska unija spremna da se zalaže za otvaranje humanitarnih koridora prema Gazi.

Na konferenciji za novinare Evropske komisije, glavni portparol Eric Mamer potvrdio je da EU dijeli "zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi, posebno zbog nestašice vode, hrane, medicinskih potrepština, goriva i struje".

“EU podržava poziv generalnog sekretara UN-a (Antonija) Guterresa i spremna je podržati napore UN-a da pomognu u ublažavanju situacije”, rekao je Mamer.

Objasnio je da to uključuje "ohrabrivanje stvaranja humanitarnih koridora i omogućavanje isporuke prijeko potrebne humanitarne pomoći".

Ponovio je osudu EU "nasilnih i neselektivnih terorističkih napada Hamasa širom Izraela" i podvukao da "Izrael ima pravo da se brani u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom".

Istovremeno je naglasio da civili moraju biti "unaprijed upozoreni o nadolazećim vojnim operacijama, dozvoljavajući im da odu i to je ono što je Izrael učinio".

Napomenuo je i da bi ovi potezi trebali izbjeći "jake humanitarne posljedice".

"Hamas ne bi trebao spriječiti ljude da odu i ne bi ih trebao koristiti kao živi štit", rekao je Mamer.

TRT Balkan / agencije