Nakon više odlaganja ove sedmice, 13 država članica SB UN glasalo je za rezoluciju, dok su SAD i Rusija bile uzdržane.      Foto: Reuters

Evropska unija (EU) pozdravila je u petak rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) koja poziva na prošireni humanitarni pristup, ali ne uključuje zahtjev za hitnim prekidom vatre u Pojasu Gaze.

"Pozdravljam rezoluciju SB UN-a koja poziva na brzu, sigurnu i povećanu isporuku pomoći građanima Gaze i na postavljanje temelja za prekid neprijateljstava", objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na društvenoj mreži X.

Ona je dodala da već sada Komisija radi s partnerima u regionu i širem području "na rješavanju humanitarne vanredne situacije i pripremi za dan poslije", rekla je ona.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pohvalio je napore UN-a za donošenje rezolucije i poziva strane da poštuju svoje zakonske obaveze i osiguraju implementaciju.

"Usvajanje rezolucije o povećanju humanitarne pomoći u Gazi ključno je prije svega za civile na terenu", naveo je na X.

Borrell je rekao da je razgovarao s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom kako bi ga uvjerio u "stalnu podršku" EU-a ulozi UN-a u pružanju pomoći civilima u Gazi.

"Pozdravljam naglasak na potrebi poštivanja međunarodnog humanitarnog prava i kretanja ka održivom prekidu neprijateljstava", dodao je on.

Nakon više odlaganja ove sedmice, 13 država članica SB UN glasalo je za rezoluciju, dok su SAD i Rusija bile uzdržane.

Od 7. oktobra, izraelska vojska vodi destruktivni rat u Gazi, što je do sada rezultiralo sa 20.057 mrtvih i 53.320 ranjenih, većinom djece i žena.

TRT Balkan / agencije