Kao počasna gošća čelnice Evropske komisije, događaju je prisustvovala i prva dama Ukrajine Olena Zelanska.      Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Evropska unija (EU) osigurati 100 miliona eura za obnovu škola oštećenih u ratu u Ukrajini.

Evropski parlament održava plenarnu sjednicu u francuskom Strasbourgu, a Von der Leyen je održala govor o stanju Evropske unije u kojem je iznijela glavne smjernice djelovanja Evropske unije u predstojećoj godini.

Među glavnim temama bio je i rat koji je počeo ruskim napadom na Ukrajinu, a predsjednica Evropske komisije Von der Leyen je poručila da će evropska solidarnost s Ukrajinom ostati "nepokolebljiva", obećavši da će EU zadržati sankcije Rusiji i finansijsku podršku Ukrajini.

Von der Leyen je rekla da su sredstva usmjerena u Kijev za obnovu škola, jer budućnost Ukrajine počinje u školama.
Ona je također obećala da se Ukrajina može pridružiti zoni slobodnog rominga EU, obezbjeđujući snižene tarife za mobilne telefone i prenos podataka.
"Ruski predsjednik Vladimir Putin će propasti, Ukrajina i Evropa će prevladati", kazala je ona.

Osvrćući se na energetsku krizu u Evropi u kojoj Rusija prijeti prekidom isporuke gasa, Von der Leyen je rekla da je milionima Evropljana potrebna podrška da plate svoje račune za energiju.
"Neke kompanije proizvode električnu energiju po niskoj cijeni i ostvaruju velike marže. Predlažemo ograničenje njihovih prihoda koje će prikupiti više od 140 milijardi eura. I duboko ćemo reformisati naše tržište električne energije", rekla je ona.

Kao počasna gošća predsjednice Evropske komisije, događaju je prisustvovala i prva dama Ukrajine Olena Zelanska.

TRT Balkan / agencije