Turski lider je izrazio ličnu spremnost i spremnost Turkiye da pregovorima daju svaki neophodan doprinos okončanju rata.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan telefonski je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o aktuelnim dešavanjima u ratu u Ukrajini.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye saopćeno je da je glavna tema razgovora Erdogana i Zelenskog bila rat između Rusije i Ukrajine i posljednja dešavanja vezana za taj sukob.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora istakao da viziju diplomatskog rješenja treba održati u svim okolnostima.

Turski lider je izrazio ličnu spremnost i spremnost Turkiye da pregovorima daju svaki neophodan doprinos okončanju rata.

Erdogan je zahvalio Zelenskom na poruci saučešća koju je ukrajinski predsjednik uputio povodom nedavne rudarske nesreće u turskom gradu Bartinu.

Razgovor sa predsjednikom Alžira

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je također telefonski razgovarao i s alžirskim kolegom Abdelmadjidom Tebbouneom o bilateralnim i regionalnim temama.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan istakao je da njegova zemlja želi ojačati bilateralnu saradnju s Alžirom u svim oblastima, a posebno na polju energetike i prirodnog gasa.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora izrazio zadovoljstvo zbog izuzetnog nivoa na kojem su trenutno odnosi između dvije bratske države.

Erdogan je također zahvalio Tebbouneu na njegovim iskrenim koracima u borbi protiv terorističke organizacije FETO, koja je odgovorna za neuspjeli pokušaj vojnog udara iz 2016. godine.

TRT Balkan / agencije