Zelenski je na Twitteru objavio da je njegov razgovor sa Bidenom bio "pozitivan i inspirativan".           Foto: AA

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski telefonski su u nedjelju razgovarali o "podršci Ukrajini dok se brani od ruske agresije", saopćila je Bijela kuća.

Dvojica lidera "razgovarali su o kontraofanzivi Ukrajine", a Biden je "ponovo potvrdio nepokolebljivu podršku SAD-a, uključujući kontinuiranu sigurnosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć", navedeno je u saopćenju.

Razgovarali su i o nedavnim događajima u Rusiji. Zelenski je na Twitteru objavio da je njegov razgovor sa Bidenom bio "pozitivan i inspirativan".

"Razgovarali smo o toku neprijateljstava i procesima koji se odvijaju u Rusiji. Svijet mora vršiti pritisak na Rusiju dok se međunarodni poredak ne obnovi", rekao je ukrajinski predsjednik.

Smatra da je važno dodatno povećati odbrambene kapacitete Ukrajine za zaštitu neba.

"U tom kontekstu, zahvalio sam mu se i na podršci koalicije borbenih aviona. Razgovarali smo o daljem proširenju saradnje u oblasti odbrane, s naglaskom na dalekometno naoružanje", dodao je Zelenski.

Dvojica lidera razgovarala su i o samitu NATO-a u Vilniusu u Litvaniji od 11. do 12. jula.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom o "regionalnom sigurnosnom razvoju i dinamici na terenu u Ukrajini".

TRT Balkan / agencije