Ursula von der Leyen: "Historija ne uslovljava pristupne pregovore s EU."

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se u četvrtak Skupštini Sjeverne Makedonije i tom prilikom pozvala zastupnike u zakonodavnom tijelu da podrže francuski prijedlog za rješavanje spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koji blokira početak pregovora Skoplja s Evropskom unijom.

Govoreći o izmijenjenom francuskom prijedlogu, Von der Leyen je rekla da je čula zabrinutost dijela političkih subjekata o makedonskom jeziku.

"Nema sumnje da je makedonski jezik vaš jezik. Mi to u potpunosti poštujemo. Dakle, makedonski jezik je u pregovaračkom okviru bez dodatnih kvalifikacija“, rekla je Von der Leyen.

Dodala je kako se obje strane moraju okrenuti budućnosti, započeti pristupne pregovore i usmjeriti put koji vodi ka EU, što se, kako je kazala, može postići prihvatanjem francuskog prijedloga.

"Budite uvjereni da je EK uvijek bila na strani ove zemlje i da će svaki put biti na vašoj strani. Uvjereni smo da je ovo historijska odluka. Ali odluka je vaša i samo vaša. Na kraju se radi o vašem putu. Ako odlučite da prihvatite revidirani francuski prijedlog, bit će organizirana međuvladina politička konferencija i Evropska komisija će odmah početi s pregledom evropskog zakona, što je prvi korak u pregovorima o članstvu”, rekla je predsjednica EK Von der Leyen.

Navela je da prijedlog pregovaračkog okvira također poštuje i nacionalni identitet Sjeverne Makedonije.

"Možete računati na mene da će pregovarački proces poštovati evropske principe i standarde. Imate uspješno multietničko društvo. Pokazali ste interes za vladavinu prava, za zaštitu ljudskih prava, ovo su evropske vrijednosti. Izmjena ustava radi jačanja osnovnih prava ojačat će vašu posvećenost tim vrijednostima i time će se automatski okončati početna faza pregovora", dodala je.

Ona je istakla da historija ne uslovljava pristupne pregovore s Evropskom unijom.
“Ohrabrujem vas da iskoristite ovu priliku, zatvaranjem ovih vrata, Sjeverna Makedonija je kažnjena ostankom izvan pregovaračkog procesa. To je ono što nova generacija ne želi. Oni vole svoju zemlju i žele ovdje graditi svoj arsenal. Otvorimo im sljedeća važna vrata. Koliko vas ima djece? Neki od vas čak imaju i unučad. Svi zajedno želimo da se osvrnemo unazad i kažemo da su sva naša djeca i unuci dio evropske porodice", rekla je predsjednica EK, poručivši da Evropa nije potpuna bez Sjeverne Makedonije.
Skupština Sjeverne Makedonije danas razmatra francuski prijedlog pregovaračkog okvira. Dio opozocije, odnosno VMRO-DPMNE, protivi se dokumentu, navodeći da on sadrži "sve bugarske zahtjeve u oblasti jezika, historije i identiteta".

Zastupnici u Sobranju danas neće glasati "za" ili "protiv" francuskog prijedloga, već za zaključke kojima se Vladi daje smjer o čemu može ili ne pregovarati u procesu evropskih integracija.

Francuski prijedlog je dokument koji bi trebao dovesti do ukidanja dvogodišnjeg veta Bugarske kojim je bio blokiran početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čije je predsjedništvo izradilo dokument, smatra da je novim prijedlogom za obje strane pronađeno kompromisno rješenje.
Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum početka pregovora.

TRT Balkan / agencije