Organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International i Međunarodni komitet spasa, oštro su se protivili sporazumu.     Foto: FENA

Trideset albanskih poslanika pokušalo je blokirati ratifikaciju sporazuma proslijeđujući ga na sud. Sada se o sporazumu potpisanom u novembru između albanskog premijera Edija Rame i italijanske premijerke Giorgie Meloni može glasati u parlamentu.

Čelnik suda, Holta Zacaj, izjavio je da je “dogovor u skladu s Ustavom".

S obzirom da Ramina ljevičarska Socijalistička partija drži 74 od 140 mjesta u parlamentu, očekuje se da će sporazum biti usvojen. Nije određen datum za skupštinsku raspravu i glasanje.

Sporazum, koji je podržala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ali ga oštro kritikuju grupe za ljudska prava, dio je nastojanja Meloni da podijeli napore na rješavanju pitanja migranata s drugim evropskim zemljama.

Prema sporazumu, u Albaniji će biti uspostavljena dva centra za obradu zahtjeva za azil osoba koje su spasile italijanske vlasti u međunarodnim vodama.

Donji dom italijanskog parlamenta odobrio je sporazum prošle sedmice, i čeka na usvajanje u Senatu, gornjem domu, gdje desničarske snage Meloni imaju značajnu većinu.

U glavnom gradu Albanije, Tirani, mala grupa se okupila ispred zgrade suda da protestuje protiv sporazuma.

Organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International i Međunarodni komitet spasa, oštro su se protivili sporazumu.

Međunarodna organizacija za migracije u ponedjeljak je saopćila da je skoro stotinu ljudi poginulo ili nestalo u centralnom i istočnom Mediteranu od početka 2024. godine. To je dvostruko više u odnosu na isti period 2023. godine, koja se smatra najpogibeljnijom godinom za migrante na moru u Evropi od 2016. godine.

Prema petogodišnjem sporazumu s Italijom, Albanija bi u svakom trenutku prihvatila do 3.000 migranata. S obzirom da se očekuje da će obrada zahtjeva za azilom trajati oko mjesec dana, broj tražilaca azila poslatih u Albaniju mogao bi dostići do 36.000 osoba za godinu dana.

S dva objekta u Albaniji u potpunosti bi upravljala Italija, i ona je ubrzano rješavala njihove zahtjeve za azil. Italija bi ostala pravno odgovorna za migrante tokom kompletnog procesa. Imali bi priliku da im se odobri međunarodna zaštita ili da se organizuje njihova deportacija iz Albanije ako im azil bude odbijen.

Rama je kazao da Albanija stoji uz Meloni, u znak zahvalnosti zbog Albanaca koji su našli utočište u Italiji i "pobjegli iz pakla i stvorili bolji život" nakon sloma komunizma u Albaniji 1990-ih, prenosi AP.​

FENA